Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Януари 24
Начало arrow Икономика arrow ДКЕВР още днес може да намали цената на тока, натиска Добрев

ДКЕВР още днес може да намали цената на тока, натиска Добрев

  Print E-mail
2013-03-01 09:29:15
източник: dnes.bg

Прогнозите за фалита на АЕЦ „Козлодуй”, ако по-голям дял от произвежданото количество се използва в енергийния микс, са преувеличени, смята министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев.

В ефира на bTV той обясни, че в момента ядрената централа внася в микса 55% от енергията, която произвежда, и ако Националната електрическа компания (НЕК) плаща редовно за взетата енергия, няма да има проблем с финансовото състояние на АЕЦ-а.

По-голям дял на АЕЦ „Козлодуй” е една от възможностите за намаляване на цената на електричеството, обясни още Добрев. Той е уверен, че още днес Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) може да обяви намалението на цената, но министърът в оставка не се ангажира с конкретен процент.

"Първоначалните прогнози бяха за 8%. Сега чувам, че не могат да бъдат достигнати 8%, ще е по-малко намалението”, обясни той.

Вчера Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обяви, че ще реши във вторник - 5 март, с колко ще намали цената на тока. Новите тарифи ще влезнат в сила от 6-и март и ще важат до края на юни 2013 г.

Според министъра в оставка при определяне на цената на тока в този случай не е необходимо да се спазва цялата процедура по закрити и открити заседания към енергийния регулатор при взимане на решението.

Що се отнася до зелените енергии, в момента сме достигнали индикативните стойности, заложени в плановете.

„Към 2012 година 13% от произведеното електричество е от възобновяеми източници, а към 2020 година трябва да достигнат малко над 20%”, обясни още Добрев. Той допълни, че е било грешка да бъдат залагани такива цели в началото на периода, защото технологиите поевтиняват всяка година.

„Ако бяхме казали, че няма да правим централи до 2015 година, сега цената на тока щеше да е със 7-8% по-ниска”, допълни той.

В енергийния микс зелените технологии ще останат, защото това е задължение по европейска директива. Ще останат и произведените количества по дългосрочни договори за AES „Гълъбово” и „КонтурГлобал". Затова и не може да бъде използвана цялата енергия на АЕЦ "Козлодуй". Министърът допълни, че единствените мощности, които могат да бъдат извадени, са ТЕЦ-овете „Бобовдол”, „Димитровград” и „Брикел”.

За Добрев прогнозите, че при този вариант 12 хил. миньори ще останат без работа, не са реални.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Икономика
  Новини Изоставаме съществено от Румъния и от другите страни от Източна Европа. Това обяви макроикономистът проф. Ганчо Ганчев, който е преподавател в Югозападния университет."Има ...
  Новини България и Румъния ще създадат обща работна група, която да търси начини да се ограничи вносът на твърде стари и замърсяващи автомобили, съобщава Automedia. - - Двете съседни държави ще си партнират ...
  Новини Новите изисквания за касовите апарати на фирмите, които са регистрирани по ДДС, влизат в сила от днес.Срокът за юридическите лица без регистрация е до края на юни, а за търговците, които ...
  Новини Трите дружества в Българския енергиен холдинг (БЕХ) имат 3-месечен срок за плащане на глобата от ЕК от 77 млн. евро. Тези пари не идват от джоба на хората, заяви пред БНТ изпълнителният директор на ...
  Новини "Народът не знае какво ще се прави с над милиард и половина лева от бюджетния излишък." Това заяви в студиото на bTV проф. Христина Вучева.По думите ѝ имаме излишък от 2 ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?