28 Март 2024 г. Четвъртък

„Един народ – една борба” вече 19-ти ден!

2013-02-28 21:21:34

Около 50 протестиращи се събраха и днес на протест в София. Шествието премина по обичайния си път от "Орлов мост" до президентството и обратно. Както вчера, така и днес протестиращите са охранявани от полиция и им беше забранено да блокират "Орлов мост".

За кратко беше затворено движението по бул. "Цар Освободител" между Народното събрание и президентството. Янаки Ганчев, координатор от Орлов мост, зяви, че утре с координаторите от другите градове ще внесат исканията си при президента. Утре вечер отново ще се проведе протестно шествие от Орлов мост в посока Президентството. Междуременно двама от протестиращите бяха задържани заради опит да блокират бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”.

Във Варна протестиращите за пореден път бяха най-многобройни. Над 400 варненци се събраха в градинката до сградата на Община Варна за 19-ия пореден протест срещу монополите и бедността в България. Част от протестиращите развяваха българския трибагреник.

Вдигнати бяха плакати с надпис „Един народ – една борба” и „Искам не да чувам думите им, а да виждам делата им”. В градинката пред паметника бе дадена възможност на всеки един от присъстващите на протеста да изкаже своето мнение за ситуацията в страната. В самото начало беше съобщено, че обявеният за неформален лидер на протеста във Варна Иван Петров е заминал за София. Според един от протестиращите, президентът Росен Плевнелиев е извикал на среща само свои хора, подменяйки волята на народа, отбелязва Фокус. 

От един от инициативните комитети беше прочетена декларация с искания на национално ниво за развитие на страната. Част от исканията са електроразпределителните предприятия да се върнат към НЕК, да не се разпуска Народното събрание, за да може да приеме нов изборен закон, Велико Народно събрание и нова Конституция, отзоваване на народните представители при необходимост, ревизия на финансовото министерство и БНБ, както и търсене на отговорност от виновните за ситуацията в страната през целия 23-годишен преход.

На импровизирания митинг бе съобщено още, че в събота ще се проведе протестно шествие, в което ще вземат участие и таксиметровите водачи със своите автомобили.

Жандармеристите във Варна бяха със свалени щитове. Протестиращите скандираха “Мафия”, “Българи юнаци” и “Всеки ден ще е така до победата”. Автомобили и автобуси подкрепяха протестиращите по пътя им с клаксони. Протестиращите не влязоха в конфликт с полицейските служители. В рамките на два часа броят на протесиращите се редуцира до 200 души.

Около 40 души в Пловдив преминаха на шествие по централната улица на града, като призоваваха гражданите да се присъединят към тях. Имаше и скандирания срещу премиера в оставка – Бойко Борисов. След шествието те престояха около половин час на площада пред Централна поща, където пяха патриотични песни. Един от протестиращите призова всички пловдивчани, които ще се включват в протеста на 3 март, да носят със себе си карамфили в чест на Националния празник.

Около 40 души се събраха и в Кюстендил, за да протестират срещу монополите и високите цени на електроенергията. Протестиращите отново обявиха своите искания като акцентираха върху това, че ДДС не трябва да се начислява върху дължимите суми за ток. Те поискаха отново да отпаднат точките във фактурите за електроенергия, касаещи преноса на ток по електроразпределителната мрежа и зелената енергия.

Бургазлии се събраха на мирен протест в центъра на града на площад „Тройката”. Те заявиха, че исканията им, изпратени в София, се обединяват около промяна на Конституцията на България. Казаха, че в момента, в който тя се промени, означава, че всички в парламента ще бъдат равнопоставени, което означава, че гражданите реално ще имат възможност да упражняват граждански контрол върху всички онези органи, които държат юздите на монополите. По думите на един от организаторите, с който множеството се съгласи, монопол се създава от хищниците, които всъщност били нашите политици. След това изказване всички скандираха „Хищници”.

Организаторите посочиха още, че утре или най-късно в понеделник ще е ясно дали протестите ще бъдат чути. Ако са чути, в този съвет ще има 50% гражданско участие, ако не - ще се иска оставката на президента. Друг човек от протестиращите каза, че като дойдат изборите, може хората да не гласуват за нито една партия и ако така стане иска да знае какво ще стане.

„Не че не искаме да гласуваме, няма за кого. Наистина ситуацията е много деликатна у нас, защото управляващите в Парламента не успяха да укротят недоволството на гражданите, следващ е президентът, ако той не може да укроти гражданите, си заминава, и следващият става главният прокурор - по закон е така”, каза бургазлията пред Агенция Фокус.

Протестът и днес бе охраняван от полиция, но проблеми с органите на реда и днес нямаше. 
В неделя от 11.00 часа е големият протест. Протестиращите се уговориха всеки да носи по едно цвете за Националния празник.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати