29 Март 2024 г. Петък

Край на строежите върху дюни и защитени зони

2013-02-28 18:53:41

Окончателно Народното събрание прие тотална забрана за строителство върху пясъчни дюни и защитени зони по време на второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за устройството наЧерноморското крайбрежие.

Прекратяват се започнатите и неприключили до влизането в сила на този закон процедури за изключване на площи от горския фонд, попадащи в границите на зона „А", зона „Б" или в урбанизираните територии на населените места след границите на зона „А" по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, в които, съгласно становище на министъра на околната среда или оправомощено от него длъжностно лице попадат пясъчни дюни.
Председателят на парламентарната комисия по регионално развитие Любен Татарски е доволен от приетите законодателни промени.

Най-важните поправки защитават дюните, ние наложихметотална забрана за строителство върху всички територии в зона А и Б по Черноморското крайбрежие, върху които има дюни, обясни депутатът от ГЕРБ.

По думите му се прави изключение, по думите само в няколко изключителни случая - когато става въпрос за обекти от техническата инфраструктура, обекти от национално значение и обекти, касаещи сигурността на страната. В това число се включва и Южен потокПо отношението на концесионирането на плажовете, се предвижда по-облекчена, по-бърза процедура, обясни Татарски.

По думите му настоящата процедура е твърде дълга и тъй като става въпрос за сезонен ангажимент, според мнозинството, процедурите по концесиониране трябва да се провеждат в ускорени срокове. Освен това, друга важна промяна е, че се намалява с 10% плътността на застрояване по крайбрежието. Най-важното е, че с текстовете ние тотално защитихме дюните, похвали се Татарски.

Последният скандален случай, който доведе до остраняването на кмета на Несебър, беше застрояването на 29 декара пясъчни дюни край Несебър. Случаят стана известен като "Дюнигейт". 

На 11 февруари стана ясно, че кметът и главният архитект на Несебър са привлечени като обвиняеми по случая с продажбата на дюните в Несебър. Те са обвинени в длъжностно престъпление, което се изразява в нарушаване на разпоредбите, свързани с разрешаване на строеж и нарушаване на градоустройствения план.

След сигнал на еколози стана ясно, че по време на коледните и новогодишни празници заместничката на земеделския министър Найденов Светлана Боянова е подписаларазрешение за строеж върху парцел от 29 дка, намиращ се на дюните край Несебър.
Разбра се, че първоначално парцелът е закупен за малко под 600 хил. лв. от фирма на тъста на Борислав Михайлов, който след това я препродава за шесторно по-висока цена на компания, в която съдружник е кумецът на вътрешния министър Цветанов.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати