19 Април 2024 г. Петък

Кой трябва да влезе в следващото НС, спорят депутати

2013-02-28 12:51:52

Има ли нужда от нови лица в политиката и кой ще влез в следващото НС. Около това се въртяха основните коментари на политическите сили след речта на президента Росен Плевнелиев в парламента, както и около основните приоритети, които начерта държавният глава. 

Президентът призова за промяна и беше категоричен, че от това какви лица ще влязат в следващия парламент и правителство и какво ще свършат, зависи дали очакванията на протестиращите граждани няма да отидат напразно и с това да се създаде още по-голямо напрежение след време. 

Председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев защити тезата, че има нужда от нови лица, но засега отказа да коментира кой ще реди листите и кои депутати ще се отидат и кои ще влязат в новото НС.

„Може би аз трябва да си отида, защото трябват нови лица“, заяви той. Велчев постави добра оценка на народните представители. Това че някой не е добър оратор, не означава, че не защитава интересите на региона си, заяви Велчев.

Кой категорично отхвърли тезата, че народните представители от мнозинството просто са натискали бутоните и обясни, че основаната им работа е била в комисиите. 

Велчев за пореден път изтъкна, че ГЕРБ са свили бюджета на парламента с 20 на сто, намалили са автопарка и са монтирали техниката за следене на работното време на депутатите. Никой друг не го направи, изтъкна шефът на групата на управляващите.

Велчев за пореден път заяви, че ГЕРБ няма да участват в служебното правителство. По думите на председателя на ПГ на ГЕРБ това е много отговорна задача и се надява държавният глава да се справи. 

Трябва да има баланс между опит, знания и нови лица, но новите лица трябва да са експерти с възможности и решителност”, коментира Мартин Димитров от „Синята коалиция“. Като пример за тезата си, че не трябва сляпо да се доверяваме на нови лица, той даде парламентарната група на ГЕРБ.

„Вие можете ли сега да ми изброите 20 депутати от ГЕРБ?“, риторично попита Димитров, намеквайки, че народните представители от мнозинството не са били активни.

Лидерът на ”Атака” Волен Сидеров пък остро разкритикува речта на президента.
Това беше най-популисткото слово, което съм чувал. Това беше връх на популизма, заяви Сидеров. 

По думите му Народното събрание няма как да приеме важните промени, които е очертал държавният глава в словото си. Според Сидеров президентът си противоречал и трябвало да не разпуска Народното събрание, а да направи така, че то да продължи да работи. Сидеров се хвърли да критикува и останалите политически партии.

Няма политически идеи има само купуване на гласове и черни каси, обясни той. Ето моите идеи, аз си ги нося в джоба, обясни Сидеров и извади от джоба си политическата програма на „Атака“. Според него партиите се опитват да създават суматоха, за да може да седнат на министерските кресла и отново да се краде от еврофондове.
Лидерът на ДСБ Иван Костов прогнозира много труден мандат на служебното правителство.  По думите му пред Росен Плевнелиев седят сериозни предизвикателства.

„Има много рискове в управлението на страната. Ако слухът, че ще бъдат спирани еврофондове за 
България, особено субсидиите, излезе верен, президентът получава автоматично финансова система с прекомерен дефицит, посочи той. 

По негови думи парламентът също не може да се справи с всички очертани от президента приоритети. Според Костов законите за службите трябва да останат за 42-то Народно събрание.

В момента няма рамка за антимонополно законодателство. Това, което може да се направи, са мерки за намаляване на цената на тока, заяви още Костов. По думите му обаче едва ли и тези мерки ще са в правилната посока.

Според Костов с днешното си обръщение президентът е показал, че чува исканията на протестиращите. Той смята, че Плевнелиев е бил много коректен и е казал ясно каква част от исканията приема и каква – не. 

По думите на лидера на ДСБ президентът е бил категоричен, че България не трябва да бъде връщана към комунизма и тоталитаризма и не случайно е направил цялата ретроспекция на историята на страната.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати