29 Март 2024 г. Петък

Организирани саботьори "заглушават" протеста във Варна

2013-02-28 08:11:13
Мълчалив протест беше организиран пред сградата на община Варна тази вечер. Той започна час по-рано от обикновено – в 17.30ч. Част от участниците в днешното шествие легнаха на кръстовището пред кметството и така блокираха движението. След това, пак мълчаливо, те се отправиха по обичайния си маршрут към катедралния храм "Св. Успение Богородично" и бул. "Владислав Варненчик".

В същото време водещият на ТV7 Николай Бареков, който предаваше на живо от площада пред варненското кметство, беше освиркан от част от протестиращите. Причина за реакцията им стана фактът, че според тях той води "лични войни с варненския кмет Кирил Йорданов" вместо да отразява недоволството им.

"Решихме да ида протестираме мълчаливо заради непрекъснатите опити, гласовете ни да бъдат заглушавани, а плакатите ни късани", каза Ивайло Василев, един от организаторите на протестите във Варна.

По думите му през последните няколко дни големи организирани групи млади мъже умишлено саботират идеята на протеста. "Всеки наш опит за скандиране е заглушаван с невъобразим шум от вувузели и тромби. Сами виждате, че тези хора са оборудвани с еднакви знамена и дори шапки с трикольора. Вече не е трудно да бъдат различени", каза Василев.

Едно от най-фрапиращите потвърждения на казаното от него беше протестът пред сградата на Общината Варна във вторник. Тогава участниците в шествието, издигнали лозунги с искане за оставка на варненския кмет Кирил Йорданов, бяха буквално обсадени от няколко групи добре тренирани младежи. Невъобразимия шум, който те вдигаха на практика обезсмисли протеста. По подобен начин приключваха шествията и през последните дни на миналата седмица.

По информация на някои от организаторите на шествията във Варна, които категорично отказаха да застанат с имена зад думите си, те са получили информация, че от склад за стоки, внесени от Китай, в последните дни са били купени големи количества национални знамена, тромби и вувузели.

Те дори назоваха името на юридическото лице, на което е издадена фактурата за направената покупка. ("Дневник" проверява информацията за посочената фирма). Според протестиращите,опитите за "заглушаването" им са организирани от силови структури, обслужващи няколко компании, които през последните 14 години неизменно изпълняват обществени поръчки на Община Варна по почистване, ремонтни, строителни и възстановителни дейности в града.

Късно вчера в сайта за видеосподеляне Youtube беше публикуван клип, показващ, как младежи във видимо добра спортна форма нападат участници в протестното шествие във Варна, нанасят удари до кръв на един от тях и късат плакат, със снимки на президента Росен Плевнелиев, министър-председателя в оставка Бойко Борисов, вицепремиера Цветан Цветанов и двама от собствениците, на компании, известни като "групировката ТИМ" Иво Каменов и Марин Митев.

Видеото се разпространяваше цял ден в социалните мрежи.  То е документирало бездействието на един от полицаите, охраняващи протеста, който позволява на нападателите да се оттеглят безнаказано от мястото на инцидента.  

Директорът на Областната дирекция на полицията във Варна комисар Тодор Иванов заяви, че веднага след публикуването на клипа е започнала вътрешна проверка за изясняване на обстоятелствата около инцидента.

"Установили сме служителя на полицията, който е присъствал на спречкването и ако бъде установено бездействие от негова страна, той ще бъде наказан", каза Иванов.

Според информация, публикувана по-рано днес на сайта на полицията във Варна "Има данни , че полицейският служител не е използвал правомощията, дадени му от Закона за МВР, за да установи извършителя на деянието, поради което спрямо него ще бъдат приложени съответните дисциплинарни мерки".

Днес комисар Иванов отказа повече коментари по случая заради започналото разследване на случая.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Варна


Новини
Възстановен е палатковият лагер пред община Варна, съобщи bTV.Първоначално от полицията се опитаха да ги спрат, след което се отдръпнаха.След като в сряда той беше преместен в пешеходн ...
Новини
"Няма доказан случай на коронавирус във Варна към момента!" Така коментира в социалните мрежи кметът на Варна Иван Портних съмненията за заразени от новия вирус в крайморския град.По думит ...
Новини
Спешно събарят незаконни къщи във варненската ромска махала "Максуда". Събарянето е по разпореждане на кмета на Варна Иван Портних. Причината е свличане на земна маса, която е паднала върх ...
Новини
След поредица отлагания, „синята зона“ във Варна най-после ще заработи. Това ще стане официално утре - 11 юли, съобщиха на пресконференция в общината, предаде репортер на Moreto.net.В &b ...
Новини
Планини от боклуци и лоша миризма притесниха жителите на морската столица насред летния сезон. Вече пети ден боклуците в най-големия район във Варна се трупат и не се извозват, съобщи Нова тел ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати