2 Май 2024 г. Четвъртък

Титаник II е на хоризонта!

2013-02-28 07:49:26

С име като Титаник II стартът на който и да е нов кораб няма да бъде лек. 

100 години, след като като Титаник потъна, гръмна съобщението, че ще бъде построен нов Титаник, който ще бъде „най-безопасният круизен кораб в света“ с достатъчно спасителни лодки, пише „Дейли мейл“. 

С високомерие близо до това от 1912 година инициаторът на строителството на новия кораб Клайв Палмър казва, че „от гледна точка на безопасността“ няма кораб на земята, който да се сравни с новия. 

Той сподели още, че корабът ще има много повече спасителни лодки и че корпусът ще е много по-здрав от дървения оригинал, тъй като е направен от стомана. Въпреки увереността си обаче австралийският милиардер Клайв Палмър отказва да каже, че той е „непотопяем“. 

„Мисля, че всичко ще потъне, ако има дупка. Мисля, че ще бъде много надменно, ако кажа, че той ще бъде непотопяем. Хората в миналото са казали това и са съжалили, уверявам ви“, казва милиардерът. 

Планът за Титаник II беше представен в Ню Йорк за първи път заедно с компютърни изображения как ще изглежда вътре. Титаник II ще си прилича изумително много с оригинала. Централното стълбище към балната зала, известно и от филма на Джеймс Камерън, също ще бъде построено в новия кораб. 

Първото плаване на Титаник II е предвидено за 2016 година, като то ще продължи 6 дни от Саутхемптън до Ню Йорк, какъвто беше и маршрутът на кораба от 1912 година. 

Както преди 100 години тук също ще има три пътнически класи. Пасажерите няма да могат да се движат от една в друга класа. Въпреки че ще има климатик, телевизия и интернет не са предвидени, за да може пасажерите да усетят малко от романтиката на миналото. 

„Титаник II ще носи надежди и мечти на хората навсякъде“, казва милиардерът Палмър.

Корабът ще поеме 2435 пасажери и 900 души екипаж. Ще има и спасителни лодки, на които могат да се качат около 2700 души, а също и спасителни салове с капацитет от 800 души. 

Оригиналният Титаник имал само 16 дървени лодки, в които са могли да се настанят 1178 души – тоест една трета от общия капацитет на кораба. 

Около 1502 души загиват, когато Титаник потъва през април 1912 година. Това е една от най-големите трагедии в историята на света. 

Титаник II ще бъде по-дълъг със 7 сантиметра и по-тежък с 2590 тона и ще развива максимална скорост от 24 възела, каквато е била скоростта и на първия Титаник. 

Други оригинални неща, които ще се появят и във варианта на втория Титаник, са турски бани и парижко кафе.
Палмър отказа да оповести колко струва изграждането на Титаник II, но твърди, че вече е постигнат значителен интерес, включително и от знаменитости. 

„40 хиляди души вече са се регистрирали за билети“, каза милиардерът и допълни, че на първото плаване на кораба той ще бъде в трета класа, както беше и актьорът Леонардо ди Каприо във филма. 

Представянето на подобие на Титаник беше посрещнато със смесени чувства от роднините на оцелели при катастрофата от 1912 година. Правнучката на Моли Браун – американска наследница, която е била на борда на Титаник, казва, че новият Титаник я „развълнувал“. Но от друга страна семейството на капитана на Титаник казва, че дубликатът е „проява на лош вкус“.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати