19 Април 2024 г. Петък

Визи за българи в ЕС; Станишев не иска да е премиер; ГЕРБ е правителство на монополите...

2013-02-28 07:34:51

 "Германски политик поиска връщане на визовия режим заради българи", алармира "Сега". Това стана по време на дискусия, излъчена по германската обществена телевизия АRD, относно пристигащите в страната имигранти. Дебатът бе организиран, след като Асоциацията на германските градове разкри трудностите, пред които местните власти са изправени заради пристигащите бедни ромски семейства от България и Румъния. Политикът от Християнсоциалния съюз (ХСС) Вилфрид Шарнгал поиска Германия спешно да възстанови визите заради прииждащите имигранти от България и Румъния. Според него за всичките проблеми на страната е виновен ЕС. "Брюксел ни вкара в този проблем", заяви Вилфрид Шарнгал. Междувременно Франция прогони 350 роми, главно български граждани, самонастанили се в две сгради в Бордо.

Министрите на труда и социалната политика на страните от ЕС ще обсъждат на 28 февруари в Брюксел ограниченията за българските и румънските работници на пазара на труда в ЕС - става ясно от писмо на еврокомисаря по заетост, социални въпроси и социално приобщаване Ласло Андор до българските евродепутати социалисти. В началото на февруари лидерите на българската и на румънската делегация в групата на социалистите, подкрепени и от председателя й Ханес Свобода, написаха писмо до шефа на ЕК Жозе Мануел Барозу, в което изразиха тревога от кампанията, която Великобритания провежда срещу жителите на двете държави. Те призоваха ЕС да не позволява удължаване на ограниченията, които изтичат в края на тази година.

"Водя БСП към победа, няма да съм премиер", заяви лидерът на левицата, като върна мандата за съставяне на правителство, с това заглавие "Дума" отразява събитието.

"Всеки от нас трябва да загърби личната си амбиция и интерес. В напрегнатата ситуация днес в България е необходимо партийният интерес да бъде поставен на втори план", заяви Станишев. Той категорично отрече, че възнамерява да "абдикира" от БСП. "Имам амбицията да водя партията към убедителна победа на изборите, за да реализираме нашите идеи. Страната има нужда от правителство с ясна програма, което ще започне да гради нова социална България", подчерта соцлидерът. Според него левицата трябва да търси национално съгласие и обединение на експерти, за да се изведе страната от кризата. БСП смята, че ГЕРБ са откраднали 47 млн. лв. от "Тракия", информира изданието. "Магистралите са най-големият провал на Борисов", обяви левицата. Общият ефект от престъпната схема на управляващите е над 47 млн. лв. в джобовете им, а подаръкът за изпълнителя - "Сдружение Тракия IV"- е за около 4 000 000 лв. Това обяви на брифинг в парламента депутатът Димчо Михалевски. На изпроводяк доминираният от десните партии парламент гласува като за последно против доказаната с референдума воля на мнозинството българи - и спря "окончателно" проекта "Белене".

Иван Костов заявява в интервю пред "Труд"ГЕРБ е правителство на монополите. Предупредих, че ако не отговорим на исканията на хората, кризата няма да бъде преодоляна." А за "Стандарт"Най-опасно е монополите да си уредят премиер!".

"Ако Бойко Борисов се оттегли или го убият, което не е невъзможно, президентът Плевнелиев ще загуби стабилността си", заявява в интервю за "24 часа" Димитър Попов, премиер на България през 1990 г. "Президентът е амбициозен - ще се опита да създаде около себе си мощна структура от интелектуалци. Не сме готови да се противопоставим на монополите - не знаем кой стои зад тях - казват били 40 души. БКП бе раздала 2,2 млрд. долара на съпартийци да направят фирми в Западна Европа. Луканов поиска да ги върнат - и го убиха"В "Буда" няма престъпление, прокуратурата не участва в мръсни игри, за да обслужва нечия конюнктура. Случаят "Мишо Бирата" ще се провери."

Патриарх Неофит е посетил премиера в оставка Бойко Борисов в болница "Лозенец", съобщава "Новинар". Борисов бе приет на лечение там заради високо кръвно. По време на срещата министър-председателят в оставка е пожелал успех на предстоятеля на Българската православна църква в новата му мисия и е изразил вярата си, че църквата ще продължи да заема изключително важно място в процеса на развитието на съвременна България. На вътрешните си страници "Дума"Протестиращи правят правителство в сянка". Това се е случило на обществена дискусия в София, на която са присъствали 150 души.

Правителството в сянка щяло да бъде постоянно действащо, за да дава алтернативни предложения и да чува народния глас. "Ще се финансира на доброволческа основа и ще отказва външно финансиране, за да се пази от обвързаности. Правителството на протестиращите ще има интернет платформа, чрез която ще се провеждат онлайн референдуми, и управляващите ще са задължени да се съобразяват с желанието на обикновените граждани", разясни Славчев. На критиките към протестиращите, че не знаят какво искат, Славчев отговори, че е точно обратното и ще го покажат. По думите му новата структура ще е хоризонтална и ще разчита на равнопоставеност на членовете си.

Протестиращите смятат, че най-подходящ за премиер в тази ситуация е националният омбудсман Константин Пенчев. Той обаче каза, че има мандат, който възнамерява да изпълни, и че в тази позиция е много полезен за хората.

Констатацията на "Сега"Служебните кабинети идват, когато по-зле няма накъде. И са обречени на успех". Те управляват кратко и понеже пристигат като спасители в критични моменти, каквото и да направят, печелят симпатии. Двете служебни правителства в новата ни история - на Ренета Инджова и на Стефан Софиянски, си тръгнаха с рейтинг, по-висок от стартовия. И двете се отличават с решителност и въпреки че са на власт има-няма 3 месеца, успяват да върнат доверието в държавността. Независимо от факта, че някои техни ходове и до днес будят противоречиви коментари и критики.

"Токът поевтинява светкавично", съобщава "Труд". Такъв сценарий за намаляване на цените на тока в рамките само на 1 ден - 28 февруари, разви икономическият министър в оставка Делян Добрев в парламента вчера. Така електроенергията може да поевтинее още от 1 март, обяви Добрев. "Козлодуй", и от друга - намаляване на признатите технологични загуби на ЕРП-ата от 15 на 10%. Със заповед цени не падат трайно. Това означава, че намалението, което би се получило сега, трябва да бъде компенсирано в следващия регулаторен период", поясни Добрев. Според източници на "Труд" поевтиняването ще е между 6,5 и 11 на сто според групите клиенти и часовите зони.

Парламентът вчера окончателно зачеркна изграждането на нова ядрена централа в Белене. Решението бе взето със 114 гласа "за" и 40 "против" и след ожесточен четиричасов дебат. Представителите на БСП и "Атака" обявиха, че следващият парламент ще преразгледа това решение.

Според "Сега"Свалянето на цените на тока заприлича на фарс". Трите власти прибягват до панически мерки, за да потушат гражданското недоволство. Опитите на държавните институции да се справят с високите сметки за ток се изродиха в нещо средно между екшън и фарс. Вчера жандармерията обсади централите на трите електроразпределителни предприятия (ЕРП), а главният прокурор препоръча на министъра на икономиката Делян Добрев да свали цените на тока по експресна процедура. Народното събрание прие на един дъх - като съчета първо и второ четене, промените в Закона за енергетиката, които ще позволят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да променя тарифите за електроенергия, когато поиска, а не веднъж годишно, както е сега. Депутатите решиха, че поправките трябва да бъдат обнародвани спешно в "Държавен вестник" - в извънреден брой още днес. А според министър Добрев ДКЕВР може да одобри по-ниските цени светкавично, така че да влязат в сила още на 1 март.

Енергийните преписки и дела, стопирани от скандалната прокурорка Галина Тонева, ще бъдат възобновени, информира "Новинар". Главният прокурор Сотир Цацаров е отменил заповед номер 14 на Тонева, с която, без да е спазен принципът на случайния подбор, са дадени на конкретни прокурори дела срещу НЕК, БЕХ, Мариците и за АЕЦ "Белене"."Капитал Daily"Държавата панически сваля цената на тока".

Проверка на "Телеграф" е открила фрапиращи данни във финансовите отчети на енергодружествата. Въпреки кризата ЧЕЗ отчита 240% ръст на печалбите си за 2012 г. спрямо 2011 г. От своя страна, по повод стартираните проверки на прокуратурата и НАП, от ЧЕЗ и ЕВН са изразили становище, че нямат повод за притеснения, защото са спазвали законите.

"Стандарт"Свалят тока, вдигат заплатите". На Консултативния съвет за национална сигурност президентът Росен Плевнелиев е питал един по един присъстващите възможно ли е увеличение на минималната работна заплата с 10%. Финансовият министър в оставка Симеон Дянков и лидерът на ДСБ - Иван Костов - са отговорили с "да". От ГЕРБ не е имало ясно становище. От своя страна, от КНСБ ще настояват на Обществения съвет в петък, който ще се проведе при президента, участниците да се консолидират около мерките за компенсиране на доходите на хората.

Лекарите искат оставката на д-р Цеков с 284 гласа "за", съобщава "Новинар". Просрочените задължения на лечебните заведения са около 148 млн. лв., съобщават от Министерството на финансите. Междувременно Здравната каса обяви, че по клинични пътеки болниците са получили допълнително близо 8,3 млн. лв. или общо 101 млн. лв. Изплатен е пълният обем на средствата за дейностите на личните лекари, на специалистите и на зъболекарите. Парите са с 25% повече спрямо предварително утвърдените разчети. На фона на нарастващото недоволство на лекарите спрямо предлаганите от касата лимити шефът на НЗОК д-р Пламен Цеков се обяви за връщането на миналогодишния вариант на финансиране на общопрактикуващите лекари. Според него по този начин ще се сложи край на кризата с липсата на направления."Болници, загубени в просрочия", е заглавието коментар на "Капитал Daily". Държавните имат относително постоянно ниво на забавените плащания, докато при общинските просрочията се увеличават.

Проф. Милан Миланов, ръководител на Централната реанимация в"Пирогов", твърди пред "Преса"Здравната каса е чудовище!" Като пряк отговор е интервюто на управителя на Националната здравноосигурителна каса д-р Пламен Цеков, който пред "Телеграф"Ако лекарите мислят, че съм проблем, ще си тръгна!."

Според психиатъра Христо Хинков да се превърнеш във факла не решава проблема. "Верижните самоубийства може да продължат, защото е задействан ефектът на спусъка. А на улицата има масова дифузна тревожност", анализира пред "24 часа"Политическата стабилност е ключова цел за България. Макроикономическата рамка на страната е стабилна, публичният дълг - нисък, налице е стабилна валута, малък дефицит, ниска инфлация, стабилни банковаи финансова системи."

"Първо сметките, после законите", препоръчва правилната поредност в решаването на проблемите анализът на "Труд". Думите са като парите. Много ли са, девалвират. Най-употребяваната дума днес е "гражданин"Да подменим политиците с граждани"Срещу монополите - избор, не контрол".

За "Капитал "Рецептата е - върховенство на закона и гражданска активност". Проблемът е в усвоената до съвършенство имитация на спазване на гражданските права - имитиран достъп до информация, имитиран достъп до правосъдие, имитирано гражданско участие. Систематично се нарушават елементарни норми на морала, а търпението на гражданите е достигнало критична точка. Неправителственият сектор е скептичен към "пенкилера" промяна на конституцията.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати