26 Април 2024 г. Петък

Станишев, признай си, улицата те отрича!

2013-02-27 19:52:28

Пореден взрив от напрежение избухна по време на пленума на БСП между двете най-силни лобита в партията – това на президента в периода 2002-2012 г. Георги Първанов и това на лидера Сергей Станишев. 

След като Станишев изчете обръщението на левицата до избирателите в залата по време на пленума, се разгоря доста остър дебат, в който главни действащи лица бяха Първанов, Татяна Дончева, младежкият лидер Явор Гечев и зам.-председателят на партията Янаки Стоилов.

Ситуацията е много нагнетена, партиите на прехода, наричани още партии на статуквото, са отречени от голяма част от хората на улицата, заяви Татяна Дончева. По нейни думи левицата трябва да премисли цялото си поведение. Според Дончева няма никаква чуваемост от улицата на лидерите на социалистите.

Сергей Станишев да заяви не само, че не иска да става премиер, но и да признае, че улицата го отрича, въпреки че е симпатичен, млад и европейски признат, заяви Дончева, която е известна с острия си език. По нейни думи трябва да бъдат зачеркнати всички досегашни водачи на партийните листи.

Голяма част от сегашните водачи не могат да останат, отсече тя. По думите на Дончева фронтмените на кампанията трябва да бъдат лицата на протеста, да бъдат намерени компетентни икономисти и други представители на обществото, които да застанат начело. По време на изказването на Дончева Станишев слезе от трибуната.

Каквито и послания да отправим, ако няма чуваемост от улицата, те нямат смисъл, обобщи Дончева.
Ще намерим двама-трима икономисти, ще намерим двама трима-водачи и ще стане чудесно, иронично заяви Георги Божинов.

 

Стефан Данаилов подкрепи донякъде изказването на Дончева и обясни, че всеки трябва да направи сам за себе си равносметка и да прецени какво да прави. Ще си дам 24 часа да преценя какво да правя оттук нататък, заяви Ламбо, като за пореден път в последните месеци намекна, че ще излезе от активната политика. Той обаче беше категоричен, че ще продължи да помага на партията и занапред.

Темата за Сергей Станишев трябва да престане, отсече още Данаилов, като по този начин се опита да сложи точка на отдавна продължаващите спорове в левицата около лидера на партията. След него думата взе и Георги Първанов, който обясни, че няма желание да прави дълги изказвания, защото в залата присъстват представители на медиите. 
Аз своето решение съм го взел, няма да съм кандидат за нито една листа, отсече той.

Президентът в периода 2002-2012 г. беше дипломатичен в критиката си, но критиката все пак беше очевидна. По негови думи левицата се държи сякаш не са се състояли протестите от последните дни.

Някой май е забравил, че имаше 1996-1997 година, заяви Първанов. Повод за думите му беше частта от изявлението на партията, в което се казваше, че подобна криза като сегашната държавата не е преживявала от 1989 година.

Първанов застъпи тезата на Дончева, че трябва да се намерят нови лица, които да поведат кампанията на партията на изборите. Ние трябва да намерим тези професионалисти, лицата, които олицетворяват съответния бранш, отсече Първанов. Той настоя да бъдат намерени и лицата, които са инициирали протеста.

Станишев се върна на трибуната веднага след като Първанов приключи изказването си. Ако търсим организаторите на протестите, французите още търсят създателите на Френската революция, коментира Бриго Аспарухов. Той обясни, че БСП не чува гласа на днешното време и подкрепи думите на Дончева и Ламбо, че всеки трябва да си даде равносметката за собственото си бъдеще в партията. Младежкият лидер Явор Гечев защити лидера Станишев. По негови думи изказванията, които се правят само за да влязат в медиите, пречат на партията.

В самата декларация на БСП, която лидерът изчете, се говореше предимно за кризата, в която е страната и се отправяха критики към управлението на ГЕРБ.

България преживява тежка социална и иконимическа криза. За първи път от 1989-90 година сме свидетели на толкова масови протести, беше изречението, което предизвика гнева на Първанов.

Социалистите бяха категорични, че няма нужда от нова Конституция. Всички, които изгориха Конституцията, без дори да са я чели, всъщност защитаваха духа й, отсече Станишев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати