20 Април 2024 г. Събота

Най-различни лобита застрашават конституцията, обявиха от БНС

2013-02-27 12:52:24

Националисти и футболни фенове ще се противопоставят на спекулациите със справедливите социални искания на протестиращите от Орлов мост. Това обяви Симеон Костадинов от Български национален съюз на пресконференция в София прес.

Стана ясно, че представители на 13 патриотични организации и клубове на футболни привърженици са изготвили декларация до президента Росен Плевнелиев със своите опасения около изродените протести от последните седмици.

Костадинов определи гражданските демонстрации като оправдан гняв и автентично изригване на народните маси, но подчерта, че вече има реална опасност на тях да се сложат политически лозунги. Той бе категоричен, че организации като Българският хелзинкски комитет и „Европейски институт - ПОМАК" вече се опитват да севъзползват от умишлено създадения хаос в исканията на протестиращите и се опитват да прокарат враждебни и антибългарски идеи.

Националистът обясни, че не е ясно заявено, ако се свика Велико народно събрание кои точно членове на Конституцията ще бъдат ревизирани. Костадинов изрази притеснението си, че ще има опити на етническите и религиозни малцинства да променят законовите текстове, които определят България като еднонационална и православна държава, като дори има лобита, целящи легализирането на хомосексуалните бракове и осиновяването на деца от подобни двойки.

Представителите на БНС разкриха, че все по-често получават сигнали от свои привърженици от страната, че в смесените населени места мюсюлманското население се приготвя да вмъкне в новата евентуална конституция антибългарски текстове под предлог, че като малцинство са с нарушени права.

Тук Костадинов припомни програмната реч на Ахмед Доган отзлополучната конференция на ДПС през януари тази година, когато бившият председател на партията обяви, че българските турци трябва да получат статут на европейско малцинство.

Оказа се, е националистите гледат с лошо око и на исканията за увеличаване на мажоритарния вот. Според тях така ще се създаде дву или трипартиен модел, обслужващ казионните партии и олигархията, защото само няколко партии у нас могат да си позволят скъпи предизборни кампании. Костадинов заяви, че многопартиен модел може да се постигне много по-лесно, ако се премахнат изискванията на ЦИК за регистриране на нови политически формации.

Националистите и футболните фенове се самоопределиха като най-активната част от националните протести от последните две седмици и бяха категорични, че не са имали никакво участие в агресивните изстъпления на Орлов мост.

Пламен Димитров от БНС обяви, че първоначалните искания на протестиращите за социален ред и премахване на монополите са съвсем разумни и ако не се разпилява общественото внимание с политически спекулации, то те може и да постигнат успех. Димитров подчерта, че енергийната мафия, срещу която се изправиха хората е най-силната у нас. „Искаме реални мерки, ако трябва и осъдени министри, и бивши премиери", обяви националистът.

Още утре недоволните от БНС и футболните клубове ще поискат среща с президента, на която да представят своята гледна точка.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати