Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Фев 29
Начало arrow България arrow Прокурори и данъчни влязоха в трите ЕРП-та

Прокурори и данъчни влязоха в трите ЕРП-та

  Print E-mail
2013-02-27 12:47:37
източник: news.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил пълна проверка на всички ЕРП-та. Проверката е разпоредена вчера, а точно в 11 часа днес прокурори и данъчни са влезли в офисите на търговските дружества на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про.
Целта е да се открият евентуални нарушения и евентуални престъпления на ръководители и служители на дружествата, обясни по време на брифинг главният прокурор Сотир Цацаров, като добави, че данъчните служители са определени след съгласуване с шефа на НАП Красимир Стефанов.

Предмет на проверка е анализът на извършваните разходи по видове, технологичните разходи, разходите за външни услуги, сделки между свързани дружества, както и реалността на отчетените инвестиции.
Цацаров обясни и че с тези проверки трябва да се установи дали и доколко разходите са действителни и дали рефлектират върху крайната цена, плащана от потребителите.

Екипите от данъчни и прокурори ще бъдат контролирани от двама от заместниците на главния прокурор - Камен Михов и Борислав Сарафов.
МВР-шефът и колегата му от ДАНС са задължени да окажат съдействие по закон да съдействат на тези проверки. 

Очаква се първите резултати да са готови до 22 март. След това екипите имат възможност да изготвят докладите си с конкретни резултати.

Това не са действия, които са насочени срещу интересите на чуждестранните инвеститори в България
, побърза да се „застрахова" Цацаров.
Крайно време е да престанем да бъдем в изчаквателна позиция, заяви той и обясни, че ако има намерени доказателства за нечия вина, те ще понесат своята отговорност.

На първо време прокуратурата е започнала служебна проверка на всички досъдебни производства в областта на енергетиката,които са прекратени.

Главният прокурор призова и енергийния министър в оставка да въведе временни мерки в интерес на обществото, а именно понижаване на цените на ел.енергията, докато бъде създаден адекватен нов механизъм за изчисляване или докато не влязат в действие мерките, които са съгласувани на вчерашния Консултативен съвет за национална сигурност.
Той обясни, че в Закона за енергетиката има член, който позволява ресорният министър да наложи допълнителни задължения на ЕРП-тата и да предприеме действия за пропорционално намаляване на ценитедо момента, в който тези мерки влязат в действие.

Цацаров припомни и че вече тече проверка на ДКЕВР, която е отчела множество нарушения. Като цяло изводът е, че регулаторът не е упражнил достатъчен контрол върху дружествата, като някои от тях дори не са благоволили да променят периода на отчитане от месеца на един в общите условия на договорите.

При наличните многобройни жалби комисията не е трябвало да бездейства, посочи още Цацаров.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Отбелязваме 147 години от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски.С полагане на цветя и венци ще бъде отдадена почит на делото на Дякона в цялата страна.В родния му град Карлово тази сутрин ...
  Новини Нивото на язовир "Студена" се е покачило с половин метър през последните 10 дни, предаде БНР. Притокът на водата е близо 550 литра в секунда, ...
  Новини Денят ще бъде облачен, с положителни температури и превалявания от дъжд.През нощта ще бъде предимно ясно, първоначално с незначителна висока облачност, която до сутринта ще се ...
  Новини Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите Емил Димитров да извърши незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от ...
  Новини 24 часаЗаписите на президента - от дело за доставки на оборудване за милиони за армията Разработката е на ДАНС, а материалите са отишли в спецпрокуратурата. "Разследването е с предмет и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?