16 Април 2024 г. Вторник

Обявиха д-р Пламен Цеков, шеф на НЗОК за вторият българоубиец

2013-02-27 12:46:35

Мощна критика към директора на Националната здравна каса д-р Пламен Цеков отправи председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

Поводът за дадената от него пресконференция под надслов „За здравето и оцеляването на нацията" са наложените регулативни методики от НЗОК, които според БЛС са довели до невъзможност на лечебните заведения да лекуват българските граждани. Припомняме, болници от редица градове в страната предупредиха, че заради лимитите от Касата ще бъдат принудени да отказват прием на пациенти и дори да спрат дейност.

По думите на Райчинов това, което се случва в държавата в момента по отношение на здравеопазването, е ужасяващо.„Според него (Цеков - бел.ред.) това, което е написал, е гениално и не трябва да се променя. Така беше през 2010 и трусовете не спряха през цялата година, по средата на годината имаше лекарски протест, на два пъти беше актуализиран бюджетът на касата.

Този човек, ако някой ден излезе цялата истина, ще е вторият в българската история, който ще заслужи титлата българоубиец. Когато си откраднал два милиарда от хората, не може да не ти се търси отговорност", коментира шефът на БЛС по адрес на Цеков. Той беше категоричен, че липсата на подписани договори между болниците и Здравната каса означава да се прекъсне системата на здравеопазването.

„В момента, в който бъде разпуснат парламентът, няма сила, която да въздейства на този човек, той ще стане напълно безконтролен. За мен това е инат и не мога да разбера кой ти дава право да проявяваш инат като си на такъв отговорен пост", продължи Райчинов.

„Не може един човек да разполага със здравето, парите на нацията. Трябва да се мислиш за Господ, за да предвидиш в даден регион колко души по дадено заболяване ще се разболеят. Как може да не разбере, че не е Господ?", допълни той.

Най-голямата заплаха от действията на директора на НЗОК според шефа на БЛС е за пациентите. „Лекарите ще трябва да сложат на кабинета си една табела - „Касата не ми дава пари да работя, оправяйте се", това ли принуждава д-р Цеков?", попита председателят на БЛС.

Въпреки това той призова колегите си да не прекъсват работата си и да не отказват лечение на пациентите. „Не отказвайте лечение, лекувайте пациентите, ще намерим начин да принудим Касата да си свърши работата", заяви Райчинов.

Той призова шефа на НЗОК да прояви отговорност и до началото на общонационалния протест на лекарите, плануван за утре, да внесе в Министерски съвет искане за отмяна на методиките, довели до трусовете в цялата система. „Тогава ще си вършим работата и хората ще знаят, че ще могат да разчитат на своите лекари. Надявам се политиците поне на финала на този парламент ще проявяват отговорност без значение от коя партия са и ще внесат спокойствие в тази система", заключи той.

Д-р Юлиан Йорданов, заместник-председател на БЛС, илюстрира ситуацията с лимитите, наложени от НЗОК, с пример от многопрофилната болница в Мадан. През януари там са извършени четири апендектомии (оперативна намеса за отстраняване на възпален апендикс - бел.ред) при положение, че лимитът е за три.

Това означава, че до края на годината в тази болница не може да се направят повече подобни операции, изтъкна Йорданов. Той съобщи още, че бюджетите на редица болници санамалени драстично - например в Ямбол с 24%, във Варна с между 25-30%, в Перник с над 20%.

По сметки на Лекарския съюз тази година за болниците са разпределени близо 100 милиона лева по-малко. „Най-вероятно министър Дянков му е казал да спести тази сума",предположиха от БЛС, пояснявайки, че новите методики за финансиране на болниците не са изработени в НЗОК, а в Министерство на финансите.

БЛС за пореден път поиска оставката на шефа на НЗОК, като представи допитване сред 324 делегати на съюза, от което става ясно, че 284 са „за" оттеглянето на Пламен Цеков.

източник: news.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати