20 Април 2024 г. Събота

Отрязаха Яне за референдум за нова Конституция

2013-02-27 12:33:36
НС отхвърли предложението на Яне Янев за разглеждане и приемане на проект за решение паралелно с парламентарните избори да се проведе референдум за нова Конституция.

Необходимостта от провеждането на референдум и произвеждане на нова Конституция е доказано, отново заяви лидерът на РЗС. По негови думи народът не приема сегашния посттоталитарен модел, който е докарал страната до сегашното тежко състояние.

Ако повторно избухне такова напрежение, последиците ще бъдат непредвидими, отсече лидерът на РЗС. По негови думи, ако референдумът се проведе на 12 май заедно с предсрочните парламентарни избори, няма ”да струва нито лев”.

Ако вие продължавате да упорствате и да не давате на български граждани да се произнесат, отговорността остава ваша, отсече Янев от парламентарната трибуна. Още вчера лидерът на РЗС обяви, че е внесъл в деловодството на парламента искане за провеждане на референдум. Той обясни, че не се е разбрал с нито една парламентарна сила.

За предложението гласуваха 15 народни представители, против - 42, а 77 депутати се въздържаха. Емил Василев от РЗС поиска прегласуване.

Много странно е, че само 15 народни представители подкрепиха предложението, заяви Емил Василев от партията. По негови думи промяната на Конституцията е стара кауза на РЗС. Той припомни, че партията е внесла в народното събрание подписка с легитимни над 300 000 подписа, което позволява на НС да вземе решение за свикване на референдум. Василев обвини службите, че са оказвали натиск върху хората, които са се подписали в подписката на Ред, Законност и Справедливост.

След като изнесе речта си, Василев започна да си разменя реплики с колегите си от зала, а председателят на парламента Цецка Цачева вече беше обявила процедура по прегласуване. Василев не успя да стигне навреме до мястото си и се ядоса, че Цачева не му е дала време да седне, за да гласува. Така се стигна до прегласуване на прегласуването. Предложението обаче отново беше отхвърлено.

За свикването на  референдум се обявиха 21, против -  44, а 77 се въздържаха.

Парламентът отхвърли и искането на Коалиция за България да бъде изслушан вицепремеиерът и министър на финансите в оставка Симеон Дянков. Червените настояваха да разберат какво е състоянието на държавата. Искането им беше подкрепено и от ДПС. Въпреки това до решение за изслушване не се стигна.

Народните представители отхвърлиха и предложението на лидера на ДПС Лютви Местан в парламента да бъдат изслушани директорът на НРС, бившият директор Кирчо Киров, шефът на НСО Тодор Коджейков и главният прокурор Сотир Цацаров заради изявлението на премиера в оставка Бойко Борисов, че Ахмед Доган е поръчал атентат срещу него.

Всички вие станахте свидетели как от тази трибуна министър-председателят в оставка Бойко Борисов отправи директно обвинение към Ахмед Доган, че е поръчал атентат срещу него. Такова обвинение не може да бъде отхвърлено с лека ръка, отсече Четин Казак. По негови думи българското общество се нуждае от разкриване на цялата истина. Той припомни, че ДПС е поставил въпроса на КСНС, а директорът на НРС е отказал да потвърди твърдението на Борисов, припомни Казак. Предложението обаче беше отхвърлено.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати