26 Април 2024 г. Петък

Да строим ли, да отлагаме или да спираме "Белене"?

2013-02-27 12:18:14

спор влязоха депутати в парламента при дебата за приемане на решение за проведения референдум за развитието на ядрената енергетика. 

Депутатите обсъждат две проекторешения – едното е на Иван Иванов и група народни представители от „Синята коалиция“, които искат спиране на проекта, а другото на лидера на БСП Сергей Станишев и група народни представители, които предлагат изграждане на нова ядрена централа.

Основният спор се разгоря между БСП и „Синята коалиция“, като от време на време думата взимаха и представители на ГЕРБ. Несъмнено най-активен от левицата беше Янаки Стоилов, от Синята коалиция логично това бяха Иван Иванов и Мартин Димитров. 

Референдумът от 27 януари показа, че една голяма част от българските граждани отказаха да поемат отговорността относно строителството на АЕЦ „Белене”, заяви Иванов. По думите му при работата по проекта АЕЦ ”Белене” са направени тежки нарушения на Закона за обществените поръчки. 
Според Иванов парите, дадени за втората ядрена централа, са ощетили всички български граждани и са докарали НЕК до фалит. 

Янаки Стоилов пък призова сегашният парламент да вземе компромисно решение за проучване на проекта, а следващият парламент да вземе окончателното. Иванов изобщо не се съгласи. По негови думи има една морална страна на този въпрос. Решението за провеждане на референдум беше взето от това Народно събрание, заяви депутатът от „Синята коалиция“. Съвсем нормално е това Народно събрание да завърши процедурата, категоричен бе той.

След като разрушихме земеделието, да спрем и енергетиката. Как да се развиваме, попита риторично Янаки Стоилов. Той постави под въпрос дали страната ни ще получи разрешение за изграждане на седми блок на АЕЦ ”Козлодуй”.
Да оставим дребните закачки и да се съсредоточим върху важното, призова Стоилов.

Популизмът е популизъм, но когато започне да се влиза в демагогията, нещата трябва да се кажат, скочи Димитър Лазаров от ГЕРБ и отново повтори тезата на управляващите колко корупционен проект е АЕЦ ”Белене”. 
БСП не са представителна извадка, това не са хората, които представляват гражданското общество. Те се опитват да прикрият кражбата, обясни Светослав Иванов от ГЕРБ. Следващата стъпка е хората да разберат що за партия сте вие и отново да ви дадат червен картон, посочи той. 

На БСП им е било изгодно да напишат закона за референдумите, днес не им е изгодно да го спазват, скочи Мартин Димитров. Аз се чудя как имате лицето да застанете пред 41-вото Народно събрание, обърна се съпредседателят на „Синята коалиция“ към Янаки Стоилов, който беше председател на правната комисия в предишното НС.

„Ще докарате държавата до Жан Виденов. Голям хъс имате да фалирате държавата“, обяви още Димитров. По негови думи дотам ще стигнем, ако БСП решат да строят „Белене“ в следващото Народно събрание. Според Димитров скъпият ток в момента до голяма степен се дължи на парите, хвърлени по втората ядрена централа.

Аз нямам за какво да се крия, отговори Янаки Стоилов. Депутатът обясни, че той е бил за различни прагове за валидност на референдума – 30 процента. По думите на Стоилов обаче той не могъл да надделее.

Недейте се явява като клакьор на сегашното управление, посъветва депутатът от БСП колегата си Димитров. Съпредседателят на „Синята коалиция“ пък започна да развива тезата, че БСП са обещали на Русия да изградят ”Белене”, въпреки че проектът е неизгоден и държавата не може да си го позволи.

Резултатът от гласуването на референдума има сила на закон, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан. Ако в този последен референдум бяха взели участие толкова граждани, колкото на последните избори, техният вот щеше да има силата на закон, допълни той. Местан обясни, че мнозинството умишлено е променила въпроса и е дискредитирало допитването. Според него от въпроса не се разбира кое е задължителното действие, което трябва да се предприеме. 

За ДПС няма място в тези дебати. Няма как да има и гласуване, защото за нас най-важното е повече да не се провеждат референдуми с тези пороци, обясни той. По негови думи партиите се опитват да тълкуват гласа на гражданите спрямо собствените си партийни пристрастия. Местан заговори и за промяна в Закона за референдумите, но сложи акцент върху формулирането на ясен въпрос.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати