29 Март 2024 г. Петък

Скандал на КСНС - Сидеров си тръгна!

2013-02-26 14:51:17

Със скандал и в отсъствието на премиера в оставка Бойко Борисов започна заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента. Докато Росен Плевнелиев завършваше встъпителните си думи, на които присъстват и медиите, лидерът на „Атака“ Волен Сидеров се намеси и поиска заседанието да бъде открито за журналистите. Президентът напомни няколко пъти, че според правилата съветът е закрит и призова за отговорно отношение.

Г-н Плевнелиев, скоро хората могат да ви пометат от тази сграда, обстоятелствата са форсмажорни, има извънредна ситуация, отговори Сидеров. След като КСНС продължи работа при закрити врати, Сидеров напусна заседанието.

Днешният КСНС е посветен на рисковете и заплахите за сигурността и стабилността на страната, произтичащи от политическата и социална криза. Доклади ще изнесат вицепремиерът и вътрешен министър в оставка Цветан Цветанов и председателят на ДАНС Константин Казаков. Вицепремиерът и финансов министър в оставка Симеон Дянков ще представи становище за състоянието на финансовата система, икономиката и изпълнението на бюджета.

Плевнелиев заяви, че исканията на протестиращите ескалират.

Те се отнасят с огромно недоверие към политическите сили и протестират за всичко. Хората се обявяват срещу политическата система, партиите, институциите, корупцията, монополите , олигархията, сметките за ток, ниските доходи, безработицата и много други, изреди Плевнелиев и посочи, че в неделя са протестирали около 150 000 българи в повече от 40 градове на страната.

Държавният глава подчерта, че се трупа сериозно обществено недоволство в сферите на здравеопазването, образованието, околната среда и изрази съжаление, че още преди началото на протестите парламентът се е ползвал с едва около 6 % обществено одобрение.

Правителството, макар и в оставка, носи пълната отговорност за управлението на държавата до момента на назначаването на ново правителство и трябва да положи всички възможни усилия за опазване на гражданския мир и стабилността в страната, посочи Плевнелиев.

Президентът каза още, че има нужда от силен работещ регулатор и изрази надежда той да работи отговорно, макар и в оставка.

Плевнелиев каза, че са реални рисковете за подкопаване на държавността и нарушаване на нормалното функциониране на институциите, за ескалация на социалното напрежение, прояви на екстремизъм и насилие.

Според него компетентните институции трябва да посочат основателни ли са съмненията за целенасочено провокиране на насилие сред протестиращите.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати