23 Април 2024 г. Вторник

Илияна Йотова: Цацаров, дръжте Дянков в BG!

2013-02-26 12:06:19

Главният прокурор да се самосезира с цел да бъде възпрепятстван Симеон Дянков да напуска държавата, докато не се види финансовото й състояние към момента. Това е едно от исканията на БСП в списъка от стъпки, необходими за излизането на България от създалата се политическа криза.

Пред bTV евродепутатът от Коалиция за България Илияна Йотова поясни, че е необходимо формирането на служебно правителство, което да предприеме три основни стъпки. Първата е решение на конкретния проблем, от който тръгнаха всички протести – високите сметки за електроенергия. Едва след това трябва да се премине към оценка на финансото състояние на държавата.

„Аз не съм убедена, че имаме например нужните 2 млрд. лева за болниците, както и че бюджетът на кабинета в оставка е реален, а не е виртуален. Затова и правим предложението към главния прокурор да се самосезира за Дянков”, добави Йотова.

Като трета стъпка пред евентуалния служебен кабинет тя очерта подготовката и провеждането на честни парламентарни избори. В тази връзка евродепутатът социалист посочи, че БСП е готова да управлява, но само след избори. Причината – този парламент отдавна е изгубил доверието на хората.

От своя страна опонентът на Йотова в студиото – Димитър Главчев от ГЕРБ, бе категоричен, че социалистите трябва да приемат предложението на премиера в оставка от преди ден и да формират свой кабинет, с който да управляват до изборите.

 

„Сериозна е офертата. Най-нормалното нещо е, като твърдиш, че имаш кабинет в сянка и алтернативен бюджет, да си създадеш кабинет. Излизането на слънце обаче е проблем за г-н Станишев”, посочи Главчев.

Йотова определи „офертата” на Борисов като несериозна, обидна и незаслужаваща коментар. Тя обаче определи свикания от Росен Плевнелиев Консултативен съвет по сигурността като „грешка”. Президентът трябвало да покани Съвета в парламента, където в него да се включат и представители на гражданските организации.

„Имаме информация, че само ще чуем и то устно от Цветанов как се осигурява сигурността в страната и нито дума за стъпките оттук нататък, т.е. отново има едно протакане”, заяви евродепутатът от БСП.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати