19 Април 2024 г. Петък

Кметът на Варна: Няма да подам оставка, ситуацията не го изисква

2013-02-25 14:57:24
Варненският кмет Кирил Йорданов анализира внимателно ситуацията около протестите във Варна и страната и до момента анализите му не показват необходимост той да подаде оставката си. Това каза Йорданов на извънредно свикана пресконференция днес.

"Оставката ми трябва да удовлетворява тези, които я искат и да не бъде в ущърб на тези, които са ми гласували своето доверие. (...) За мен са гласували 55% от 70 хил. варненци, участвали в последните избори", каза кметът в отговор на въпроса, не са ли достатъчни гласовете на 30 хил. души от вчерашното протестно шествие във Варна, които скандираха под прозорците на кабинета му "оставка!". На друг въпрос, колко точно хора трябва да поискат оставката му, за да я подаде, Йорданов не даде ясен отговор, позовавайки се на "количествени измерения" на подобен въпрос.

На днешната спешно свикана пресконференция, Кирил Йорданов нарече самозапалването на Пламен Горанов с искане за оставката му на 20 февруари т.г. "трагичен, драматичен случай, който се разигра на стълбите пред Община Варна". Кметът на Варна, който е юрист, заяви, че "по случая е образувано досъдебно производство за склоняване към самоубийство. "Това не е моя квалификация, каза Йорданов. Убеден съм, че тази формулировка не удовлетворява обществените нагласи, но това е юридическата формулировка.

Йорданов заяви, че е извършена щателна проверка в "информационния масив" на община Варна и в него не са открити никакви знаци Пламен да е искал информация от администрацията, среща в приемните на кмета или извън тях, както и да му е бил отказван контакт или информация. "В чисто човешки план това е много тежък, не знам дали това е най-точната дума, инцидент. Преживявам го и аз!". Йорданов уточни, че е поискал във Варна да пристигне националният консултант по изгаряния, за да консултира екип, който се грижи за Пламен.

"Ако досъдебното производство установи, каквото и да е мое отношение по случая, веднага, незабавно и без покана ще подам оставката си. Веднага!", каза Кирил Йорданов и направи дълга пауза преди да продължи.

На въпроса, знае ли, кой е бил общинският служител, прибрал плаката с искане за оставката му, който Пламен е носел със себе си при самозапалването, Йорданов отговори "Не!".


В петък говорителят на варненската Районна прокуратура Десислава Йотова заяви за "Дневник", че плакатът е бил открит едва в късния следобед след трагедията, при издирвателни действия, предприети, след като един от разпитваните по случая е споменал за подобен плакат. Междувременно бяха пуснати слухове, че Пламен Горанов се е самозапалил случайно и че е имал намерение да изгори не себе си, а чучело на Кирил Йорданов. Йотова категорично отрече тези твърдения.

"Не съм подписвал нито един от договорите, касаещи сделки на общината с ТИМ, каза Кирил Йорданов. Направил съм щателна проверка. Галерията за съвременно изкуство във Варна е отдадена на концесия за 35г., стадион Варна е апортиран в смесено дружество, а крайбрежната "Алея Първа" е продадена на "Холдинг Варна" без мое участие", заяви изненадващо Кирил Йорданов.

По думите му в първите два случая това е станало с подписите на негов бивш заместник, бившите председатели на ОбС във Варна, председателите на комисията "Собственост и стопанство" през втория и третия пу мандат. Т.нар. "Алея Първа" е продадена от държавата, каза Йорданов.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Варна


Новини
Възстановен е палатковият лагер пред община Варна, съобщи bTV.Първоначално от полицията се опитаха да ги спрат, след което се отдръпнаха.След като в сряда той беше преместен в пешеходн ...
Новини
"Няма доказан случай на коронавирус във Варна към момента!" Така коментира в социалните мрежи кметът на Варна Иван Портних съмненията за заразени от новия вирус в крайморския град.По думит ...
Новини
Спешно събарят незаконни къщи във варненската ромска махала "Максуда". Събарянето е по разпореждане на кмета на Варна Иван Портних. Причината е свличане на земна маса, която е паднала върх ...
Новини
След поредица отлагания, „синята зона“ във Варна най-после ще заработи. Това ще стане официално утре - 11 юли, съобщиха на пресконференция в общината, предаде репортер на Moreto.net.В &b ...
Новини
Планини от боклуци и лоша миризма притесниха жителите на морската столица насред летния сезон. Вече пети ден боклуците в най-големия район във Варна се трупат и не се извозват, съобщи Нова тел ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати