24 Април 2024 г. Сряда

За разума на улицата и как да не си гътнем държавата

2013-02-25 13:16:21
Хората, които са навън, имат много различни виждания и различни очаквания. Това е проблемът на техните лидери, които все още се страхуват да кажат, че са такива, коментира пред БНТ политическият психолог Антоанета Христова по повод протестите, залели цяла България.  

Много отдавна хората трябваше да упражняват гражданското си право, използвайки и средството "улица", а не да се случва на 16 години веднъж. Това трябва да се случва винаги когато са недоволни, добави експертът. 

По думите й това е част от решението да „възпитаме политиците така, че да сме доволни от тях в бъдеще - да овладеем "пръчката и моркова", което до момента гражданското общество в България не го можеше“.

Важното е, че се вижда вече разум сред протестиращите, съзнание, че нещата трябва да се решават законно. Това пък отбеляза проф. Михаил Константинов. 

Според него има известно неразбиране у хората, но това било естествено, защото те не са длъжни да познават конституционните процедури и точните възможности, които ситуацията предлага. 

"Най-общо казано всичко е възможно. Възможно е да си гътнем държавата и после да се питаме какво стана"Искам отново да припомня, че ако в момента има нещо законово твърдо, което да държи като котва България, като документ - това е българската Конституция. Ако ние изградим нещо ново, газейки Конституцията, това ще бъде къща, изградена върху плаващи пясъци."

Едва ли протестиращите български граждани ще успеят да излъчат лидер, който да влезе в служебния кабинет, но е възможно да бъде излъчен обществен съвет, който не толкова да управлява, колкото да консултира, смята социологът Кольо Колев. 

„Както виждате, все повече и повече блясва, че колкото са протестиращите, горе-долу толкова са и исканията. Всеки желае да представлява сам себе си, а не да представлява някаква общност с общи интереси“, коментира още социологът пред „Фокус“. 

Той се съмнява във възможността на „така наречените хора, които в момента протестират, да излъчат както един лидер, така и единна политическа формация, така и някакви конкретни общностни искания”. 

По думите на Кольо Колев недоверието в институциите може да доведе и до засилване на уличните протести. Той изрази надежда, че здравият разум ще надделее и ще се премине към решаване на въпросите стъпка по стъпка.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати