29 Март 2024 г. Петък

"Арго" на Бен Афлек спечели "Оскар" за най-добър филм

2013-02-25 10:01:23
Политическият трилър "Арго", описващ реални събития, свързани със служителите в американското посолство в Иран, взети за заложници през 1979 г., спечели "Оскар" за най-добър филм. 

Това е първият случай на награден с топ отличието на Американската академия за кинематографично изкуство и наука филм, чийто режисьор не участва в надпреварата за "Оскар" след "Да возиш мис Дейзи" през 1989 г. Въпреки че Бен Афлек не е номиниран в режисьорската категория, филмът му "Арго" се открои като фаворит, спечелвайки наградите на гилдиите на режисьорите, сценаристите, продуцентите и филмовите актьори. Лентата бе обявена за най-добра драма на наградите "Златен глобус", донесе и режисьорското отличие на Афлек и спечели британския еквивалент на "Оскар"-ите - БАФТА. 

Призът за най-добър филм за "Арго" бе приет от продуцентите на филма Бен Афлек, Джордж Клуни и Грант Хеслов. Заложническата драма се съревноваваше за топ отличието с филмите "Любов", "Зверовете от дивия Юг", "Джанго без окови", "Клетниците", "Животът на Пи", "Линкълн", "Наръчник на оптимиста", "30 минути след полунощ". 

Роденият в Тайван режисьор Анг Лий спечели втория си "Оскар" за филма "Животът на Пи", създаден по едноименния роман на Ян Мартел. Лентата, получила 11 номинации за най-престижните киноотличия, бе възхвалявана от критиката за умението на Лий да вдъхне живот на подобна сложна литературна творба. Анг Лий печели приза за най-добър режисьор в година, която режисьорската надпревара бе една от противоречивите, тъй като от нея бяха изключени сочените за фаворити Бен Афлек и Катрин Бигълоу. 

58-годишният Анг Лий започва кариерата си като режисьор на китайскоезични филми. Първи "Оскар" през 2006 г. му носи драмата"Планината Броукбек", проследяваща сложната любовна история между двама каубои. 

Даниъл Дей-Луис стана първият актьор в историята на "Оскар"-ите, печелил три пъти наградата за най-добър актьор. 55-годишният Даниъл Дей-Луис, който има британско и ирландско гражданство, бе неизменен фаворит за "Оскар" за главна мъжка роля в наградния сезон. Той спечели всички основни отличия, сред които "Златен глобус", британския "Оскар" - наградата БАФТА, и приза на американската Гилдия на филмовите актьори. 

Даниъл Дей-Луис става и първият актьор, спечелил "Оскар" за превъплъщението си в образа на президент на САЩ. Предишните две награди "Оскар" за най-добър актьор на Даниъл Дей-Луис са за ролите му във филмите "Моят ляв крак" (1989 г.) и "Ще се лее кръв" (2007 г.) 

Актрисата Дженифър Лорънс надделя в оспорваната надпревара с Джесика Частейн и спечели първата си награда "Оскар" за най-добра актриса. Отличието й бе присъдено за ролята й на млада вдовица в лентата "Наръчник на оптимиста" на режисьора Дейвид О'Ръсел. 

22-годишната Лорънс и преди е била номинирана за "Оскар" - за най-добра актриса през 2008 г. за изпълнението й във филма "Зимен дар". 

Ан Хатауей спечели първия си "Оскар" - за най-добра актриса в поддържаща роля - за превъплъщението си в образа на Фантин в мюзикъла "Клетниците". "Сбъдна се", заяви развълнуваната актриса, гледайки статуетката. 

30-годишната Ан Хатауей, сочена през наградния сезон за фаворит за приза за най-добра актриса в поддържаща роля, пожертва дългите си кестеняви коси, подложи се на драстично гладуване и отслабна с 11 килограма, и усъвършенства в продължение на шест месеца уменията си да плаче и да пее, за да изпълни сърцераздирателното парче "I Dreamed a Dream." 

Хатауей се пребори за наградата за най-добра актриса в поддържаща роля с конкурентки като носителките на "Оскар" Сали Фийлд, Хелън Хънт, и с номинираните и преди Ейми Адамс и Джаки Уивър. 

Ан Хатауей също има предишна номинация за най-престижното киноотличие - за най-добра актриса през 2008 г. за изпълнението й в драмата "Рейчъл се омъжи". 

30-годишната актриса е позната на зрителите с ролите си във филми като "Дневниците на принцесата", "Планината Броукбек", "Дяволът носи Прада", "Булчински войни", ". 

Кристоф Валц спечели втория си "Оскар" за най-добър актьор в поддържаща роля за четири години под режисурата на Куентин Тарантино. Този път престижното отличие му се присъжда за изпълнението му в лентата "Джанго без окови".

 "Участници сме в едно героично пътуване, героят е Тарантино", сподели със задавено вълнение Кристоф Валц, приемайки наградата. 

Австрийският актьор проби в Холивуд в ролята на очарователен, но зъл нацистки полковник във филма "Гадни копилета" на Куентин Тарантино. През 2010 г. ролята му донесе първата статуетка "Оскар" за най-добър актьор в поддържаща роля.

Победата на тазгодишните награди носи на Кристоф Валц завидния рекорд от два "Оскар"-а от две номинации. В поддържащата категория австриецът бе предпочетен пред големи холивудски актьори като Робърт де Ниро и Томи Лий Джоунс и получи номинация за "Джанго без окови", с каквато се разминаха Леонардо ди Каприо и Джейми Фокс. 

Преди да бъде представен на Куентин Тарантино, 56-годишният Валц - син на сценични дизайнери, е работил предимно в германските театър, телевизия и кино. Тогавашните му опити да намери място в англоезични продукции остават неуспешни. 

Трогателната история "Любов", режисирана от Михаел Ханеке, спечели наградата за най-добър чуждоезичен филм, след като доминираше наградните церемонии в Европа и САЩ. Лентата - големият победител на кинофестивала в Кан, изненадващо получи пет номинации за "Оскар", в това число за най-добър филм, най-добър чуждоезичен филм, най-добър режисьор и сценарий за Михаел Ханеке, и най-добра актриса за Еманюел Рива. 

"Храбро сърце" - историята на непокорна червенокоса принцеса, донесе на студио "Пиксар" седми "Оскар" за най-добра анимация.

Историята на "Пиксар"/"Дисни" се развива в древна Шотландия и е фокусирана върху приключенията на тийн принцесата Мерида, която се противопоставя на майка си в желанието си да заобиколи традициите, за да следва собствения си път. 

Режисирана от Марк Андрюс и Бренда Чапман, самата анимация също се отклонява от традициите на "Пиксар" с фокуса си върху силен женски образ в главната роля. Лентата освен това пресъздава по-страховито чувство от предишните продукции на студиото, сред които "Играта на играчките" и "Колите". 

През 17-годишната си история студио "Пиксар" демонстрира умение както в правенето на филми, така и в печеленето на "Оскар"-и. Победата на "Храбро сърце" носи на "Пиксар" седма награда от въвеждането на категорията за най-добра анимация през2001 г. 

Американската академия за кинематографично изкуство и наука раздаде тази вечер за 85-и път най-престижните награди в света на киното - "Оскар"-ите. Церемонията се състоя в "Долби тиътър" в Лос Анджелис. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Лайфстайл


Новини
Международния ден на жената всяка година се чества на 8 март като ден, който почита борбата за равни права на жените по цял свят. На този ден се честват икономическите, политическите и обществените ...
Новини
Днес почитаме св.Трифон.Свети Трифон се счита за пазач на лозята. Той е бил мъченик, светец лечител, който през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян бил посечен с меч.Роден ...
Новини
Брад Пит спечели Оскар за поддържаща мъжка роля. Наградата му се присъжда за ролята във филма "Имало едно време в Холивуд".Актьорът победи конкуренцията на Антъни Хопкинс, Том Х ...
Новини
Актьорът Кърк Дъглас е починал вчера на 103-годишна възраст. Новината съобщи неговият син Майкъл Дъглас пред сп. "Пийпъл", цитиран от Ройтерс. "С огромна тъга аз и моите братя ...
Новини
Актьорът Иван Ласкин почина на 48-годишна възраст във Военномедицинска академия в нощта срещу неделя, малко преди именния си ден.Той бе приет в болницата на 28 декември миналата година с тежка чер ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати