26 Април 2024 г. Петък

Програмно или служебно правителство?

2013-02-25 09:40:51
Кабинетът на спасението, който трябва да овладее протестите, няма да е служебен, а експертен. Затова ще уговаря днес лидерите на парламентарните партии президентът Росен Плевнелиев, пише "Стандарт".

Вчера разбунтувалите се софиянци връчиха на държавния глава своите искания към властта. Бой по монополите и работещ парламент, а не спешни избори, настоява улицата. Ако това не се случи, митингът ще щурмува "Дондуков" 2. Досега Плевнелиев и партиите обсъждаха вариант за служебен кабинет, но това вече няма да удържи разрастващия се бунт, който вчера напълни площадите на 40 града, пише изданието.

За премиер от дни се спряга финансистът Андрей Делчев, като в усилията си да овладее политическата и икономическа криза той ще бъде подпомаган от Саша Безуханова, посочва „Стандарт“. Програмно правителство с необвързани експерти и едновременно работещ парламент към момента е най-добрият и дори единствен вариант за овладяване на кризата, категорични са на "Дондуков" 2. В същото време обаче партиите снощи продължаваха да твърдят, че отиват на избори. 

Според „Труд“ и „24 часа“ пък Екатерина Захариева е най-обсъждана за служебен премиер.
Екатерина Захариева беше зам.-министър на регионалното развитие при Плевнелиев, а сега е главен секретар на президента, пише "24 часа". Тя е магистър по право. За финансов министър сериозно било обсъждано името на подуправителя на БНБ Калин Христов, който преди дни отрече. Според слуховете Плевнелиев е сондирал мнения и за банкера Светослав Божилов, който преди време бе в управителния съвет на фондация “Отворено общество - България”, а по-късно бе съакционер на СИБАНК. Пред колегите си президентът няколко пъти повторил, че е готов да даде време на протестиращите да се регистрират, ако искат да участват в изборите.

Президентът Росен Плевнелиев вероятно ще назначи част от своите съветници и секретари в бъдещия служебен кабинет, посочва от своя страна "Труд". Най-споменаваното име за министър-председател е на Екатерина Захариева. Друг служител на президенството - шефът на кабинета Цветлин Йовчев, е вероятният бъдещ вътрешен министър. Той е най-запознатият човек от екипа на Плевнелиев с работата на службите. Името му е обсъждано и за премиер, но тъй като дългият му стаж в контраразузнаването би породил обществени критики, засега плановете са да е само министър или най-много силов вицепремиер.

В правосъдното министерство вероятно ще се премести един от юридическите секретари на Плевнелиев. Това вероятно ще е Росен Кожухаров. Като бивш шеф на дирекция във Външно и бивш консул в Милано той обаче може да бъде поставен начело и на дипломатическото ведомство.

За социалното министерство президентът също има подходящ човек - секретарят му Деяна Костадинова бе съветничка на Бойко Борисов по социалните въпроси, а по-късно и заместничка на Тотю Младенов.

Тепърва ще се търси удачен титуляр за агроведомството. Убедителна кандидатура за там е Румен Порожанов, шеф на Държавен фонд "Земеделие", който успя да сложи ред в земеделските европрограми. Той е човек на Дянков.

Президентът ще насрочи избори на 12 или 19 май, а служебния кабинет ще обяви в дните между 4 и 9 март, пише още "24 часа". Държавният глава го е уточнил и с екипа си от съветници на заседание в събота. Плевнелиев бил склонен да бави указа си за парламентарните избори, за да даде възможност на протестиращите да се регистрират за участие във вота, ако решат.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати