24 Април 2024 г. Сряда

Лютви Местан: Никой да не плаши с идването на ДПС на власт!

2013-02-24 21:41:34

Никой да не плаши народа с идването на ДПС на власт, призова лидерът на партията Лютви Местан пред bTV. Той разкритикува премиера в оставка Бойко Борисов, че се опитва да реабилитира модела, с който е дошъл на власт – „аз срещу Станишев и ДПС”.

Местан най-напред поздрави православните българи с избирането на митрополит Неофит за патриарх на Българската православна църква. Председателят на ДПС посочи съвпадението на избора с деня на най-ярката изява на тежката социално политическа криза и прочете в него знак за спасение.

Лютви Местан коментира накратко и скандала с „поръчките”, като определи изявлението на Бойко Борисов от парламентарната трибуна като най-скандалното от многото скандални твърдения на премиера Бойко Борисов.

„Сигурни сме, че нищо в тези материали не дава основания да се говори за атентат срещу когото и да е. Първото нещо беше такава информация да се поеме от службите, които да предприемат действия. Ако тя беше действителна, знаете ли какво щеше да се случи на г-н Доган?”, попита Местан.

Той подчерта, че отношение по случая трябва да вземе главният прокурор Сотир Цацаров. Освен товаДПС възнамерява да поиска скандалът да се разгледа на закрито заседание на Народното събрание, на което да присъстват шефове от Националната разузнавателна служба и главният обвинител.

„Един човек трябва да има силата да излиза с достойнство от властта. Аристократизмът, който обаче не е присъщ на премиера в оставка, се измерва не с начина, по който влиза във властта, а се измерва с това как излиза от властта,” коментира Лютви Местан.

Лидерът на ДПС обясни и защо напоследък нарича премиера с трите му имена - Бойко Методиев Борисов. „Искам да подчертая, че той не е същият, той не е месията, който българският народ си избра преди 4 г. Да спрем да си създаваме месии, да укрепваме институциите,” призова Местан.

Той подчерта още, че ДПС няма да ползва мандата си за съставяне на служебно правителство, защото ресурсите на този парламент са изчерпани и той е загубил легитимност. Местан отправи критики към Бойко Борисов, че вместо да поеме отговорност, се правел на „ни лук ял, ни лук мирисал”. „Борисов в началото на мандата си отиде при протестиращите в Гърция, сега защо не слезе при протестиращите в България?,” припомни лидерът на ДПС.

Местан обясни, че не разбира посланието на протестиращите половината власт да бъде в ръцете на народа, защото всъщност цялата власт принадлежи на народа.

„ДПС е за модерни механизми за пряко участие на гражданите. Дали лицата ще бъдат стари, или нови, ще реши суверенът – цялата власт е негова,” изтъкна лидерът на движението.

Според него гражданските протести са породени от усещането за пропаст между гражданите и политическото представителство. „Според ДПС това е протест на изключените български граждани, протест на нечутите,” каза председателят.

Той цитира лидера на европейските либерали Греъм Уотсън, който оценил събитията в България като шанс за демокрацията в страната.

Лютви Местан обяви, че ДПС застава зад идеята за правителство на националните приоритети с широко политическо и гражданско съгласие, без корпоративни интереси и без тежестта на политическата принадлежност за членовете му.

Основната цел на ДПС е провеждането на избори в спокойна среда, което било ужасът на ГЕРБ и „други радикални партии”.

По отношение на исканите от някои протестиращи промени в Конституцията, Лютви Местан коментира, че този основен закон е допринесъл за членството на България в ЕС и НАТО, но след няколко промени. Затова, по думите му, всичко, което няма да дискредитира България като член на ЕС и НАТО, може да се ползва по политическа необходимост.

Лютви Местан призна, че през декември е платил около 800 лв. за ток и парно, като сметката му за електричество е била с около 80% по-висока в сравнение с предходния месец.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати