20 Април 2024 г. Събота

"Оскар"-ите и рекордите свързани с тях

2013-02-24 09:56:58
В навечерието на 85-ата церемония по раздаването на най-престижните награди в света на киното връщането към миналото и емблематичните фигури и продукции изглежда неизбежно. От Би Би Си предлагат един такъв поглед към някои от рекордите, записани през годините. 

Например върховото постижение за най-много номинации при мъжете. То се държи от Джак Никълсън. Живата легенда на Холивуд е отличен с номинация цели 8 пъти за главна и поддържаща роли. Някак естествено е, че Никълсън държи и рекорда за най-много награди – 3. Две са за главни роли (1976-та и 1998-ма г.) и една за поддържаща (1984-та г.) 

В интерес на истината с 3 Оскара е и друг актьор – Уолтър Бренън. Той е отличен само за поддържащи роли в периода преди Втората световна война. 

При дамите гранддамата Мерил Стрийп изглежда недостижима със своите 17(!) номинации. Този рекорд дава възможност на Стрийп да се качи на най-високия подиум за актрисите 3 пъти, включително и миналата година, когато грабна Оскар за превъплъщението си в Маргарет Тачър в „Желязната лейди”. 

С една златна статуетка в повече обаче има ненадмината Катрин Хепбърн. Годините между първия и последния й Оскар са ярко доказателство за впечатляващо дълголетие на големия екран – 48. 

И като стана въпрос за години, можем да отчетем върховите постижения за най-възрастен и съответно най-млад актьор, удостоени с Оскар. Миналата година за изпълнението си в „Новаци” Кристофър Плъмър получи отличие на 82 години и 75 дни. 

Но рекордът му може да не се задържи много. Навършващата 86 години в деня на раздаването на тазгодишните Оскари Емануеле Рива е сред номинираните за най-добра женска роля за изпълнението в „Любов”.

Застрашено е и върховото постижение на Тейтъм О`Нийл, която на 10 години и 148 дни взима Оскар за поддържаща роля в „Хартиена луна” (1974 г.). 9-годишната Кувензане Уолис обаче е номинирана тази година за ролята й в „Зверовете на дивия юг” и може да подобри рекорда на О`Нийл.

Невъзможен за подобряване изглежда рекордът на Уолт Дисни, който е отличаван от Американската филмова академия цели 26 пъти (в това число и награда за цялостен принос).

Експертът по озвучаване Марк Бергер пък може да се похвали с изключителна успеваемост – от 4 номинации в технически категории получава и толкова награди. Което е рекорд. 

Рекорд е и дължината на речта на Джо Пеши, когато през 1991 година печели Оскар за най-добра поддържаща мъжка роля за „Добри момчета” – точно 3 секунди. Ако говорим за най-продължителна победна реч, то там ненадмината от 70 години насам е Гриър Гарсън. След като е отличена за изпълнението й в „Госпожа Минивър”, тя не спира да благодари за честта в продължение на 5 минути и 30 секунди. 

Що се отнася до филмите, рекордите не се държат еднолично. С най-много номинации са две хитови продукции, разделени от близо половин век. През 1951 година драмата „Всичко за Ева” получава 14 номинации, 6 от които се превръщат в Оскари. 

Един от най-касовите филми в историята на киното „Титаник” може да се похвали със същия брой номинации, но и с далеч по-добра успеваемост. През 1998 година лентата на Джеймс Камерън взе изумителните 11 Оскара.

Това обаче беше само изравнен рекорд. Защото през 1960 година историческият епос „Бен Хур” също получава 11 Оскара. Впоследствие още един филм се присъедини към елитния клуб – „Завръщането на краля” (последната част от трилогията „Властелинът на пръстените” на Питър Джаксън) грабна 11 награди през 2004 година.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Лайфстайл


Новини
Международния ден на жената всяка година се чества на 8 март като ден, който почита борбата за равни права на жените по цял свят. На този ден се честват икономическите, политическите и обществените ...
Новини
Днес почитаме св.Трифон.Свети Трифон се счита за пазач на лозята. Той е бил мъченик, светец лечител, който през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян бил посечен с меч.Роден ...
Новини
Брад Пит спечели Оскар за поддържаща мъжка роля. Наградата му се присъжда за ролята във филма "Имало едно време в Холивуд".Актьорът победи конкуренцията на Антъни Хопкинс, Том Х ...
Новини
Актьорът Кърк Дъглас е починал вчера на 103-годишна възраст. Новината съобщи неговият син Майкъл Дъглас пред сп. "Пийпъл", цитиран от Ройтерс. "С огромна тъга аз и моите братя ...
Новини
Актьорът Иван Ласкин почина на 48-годишна възраст във Военномедицинска академия в нощта срещу неделя, малко преди именния си ден.Той бе приет в болницата на 28 декември миналата година с тежка чер ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати