25 Април 2024 г. Четвъртък

Избират днес новия български патриарх

2013-02-24 09:36:49

Патриаршеският избирателен църковен събор избира глава на Българската Православна църква. Патриарх ще бъде избран между кандидатурите на Старозагорския митрополит Галактион, Русенския митрополит Неофит и Ловчанския митрополит Гавриил.

Наместник-председателят на Светия синод, Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, отслужи молебен пред делегатите в Патриаршеския събор в Залата на БАН. Той отправи и кратко приветствие към избирателите. Стана ясно, че делегатите са 138 и има необходимият кворум за започването на Събора. Докато делегатите заседават в БАН, камбаните на "Св. Александър Невски" не спират да бият.

С бяла на цвят бюлетина, на която отгоре ще е официалният знак на Светия синод на БПЦ, ще бъде избран новият български патриарх. В бюлетината ще са отпечатани имената на тримата кандидати за патриарх, като  всеки от делегатите при гласуването ще огради с кръгче избрания от него кандидат. Митрополит Галактион беше избран на 15 февруари с 10 гласа от Синода, а митрополитите Неофит и Гавриил - на 16 февруари, с 9 гласа след поредица от турове.

Жалба срещу каноничността на избора внесоха във Върховния административен съд четири  физически лица, сред които свещеникът Димитър Амбарев и Хайгашод Агасян. ВАС остави без разглеждане жалбата, защото според съда решението на Светия синод, а и Законът за вероизповеданията не дават право на съдебната власт да осъществява контрол върху решенията на Синода.

В Патриаршеския избирателен събор с глас имат право да участват 142-ма делегати - 14 митрополити, 19 епископи, 48 свещенослужители, 13 монаси, 11 монахини, 32-ма миряни, 3-ма представители на трите големи ставропигиални манастири - Рилски, Бачковски и Троянски, и 2-ма представители на Софийската и на Пловдивската духовна семинария.

Очаква се на събора заради заболяване да не участва Западноевропейският митрополит Симеон. Вчера стана ясно също, че Старозагорският митрополит Галактион, един от кандидатите за патриарх, бил болен от бронхопневмония и вероятно също няма да дойде на събора. Ако митрополит Галактион не дойде, товане представлява проблем за избора, защото тримата кандидати няма да представят пред делегатите платформи, коментира вчера за БТА богословът проф. Иван Желев. Той отбеляза, че само, ако Старозагорският митрополит бъде избран за патриах, ще трябва да присъства на интронизацията му в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Съборът беше открит сутринта с молебен в залата на БАН, като там се определи и Избирателното бюро. След определянето на Избирателното бюро делегатите на събора се отправиха към Синодалната палата, където ще бъде гласуването за новия български патриарх. То ще е тайно - с бюлетини, които ще се пускат в изборна урна.

За да бъде избран на първи тур новият български патриарх, той трябва да получи 92 гласа в подкрепа от дошлите на Събора 138 делегати. Кандидатът, получил най-малко 2/3 от гласовете на присъстващите избиратели, се обявява от наместник-председателя на Синода за канонично и законно избран Български патриарх и Софийски митрополит. Когато никой от кандидатите не получи изискуемото мнозинство, изборът ще се повтори, като в него ще участват двамата, получили най-много гласове. За избран се обявява този, който е получил повечето гласове. При равни гласове гласуването се повтаря. За извършения избор се съставя Акт, който се вписва в кондиката на Светия синод и се подписва от Избирателното бюро и от членовете на събора.

Според програмата на избирателния събор между 11.45 и 12.00 ч. днес говорителят на Патриаршеския избирателен църковен събор или упълномощен от него представител на Българската патриаршия предакредитираните журналисти трябва да съобщи, че БПЦ има нов канонично и уставно избран Български патриарх и Софийски митрополит, ще обяви неговото име и резултатите от вота.

Предвижда се в 12.00 ч. новоизбраният патриарх, придружаван от епархийските митрополити и епископите на БПЦ-БП, с представители на духовенството, да се отправят в литийно шествие за патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Там до 13.20 ч. ще бъде прочетен Актът-изложение за избора и ще се извърши тържествената патриаршеска интронизация.

На новата зелена патриаршеска мантия са извезани инициалите "Б.П." - "Български патриарх", а личната шивачка на покойния патриарх Максим е довършила бялото було /патриаршеската епанокамилавка/, с което новият патриарх ще размени патриаршеската корона в момента на своята интронизация, обясняват процедурата от Синода. Останалите патриаршески инсигнии - енголпията, нагръдният кръст и патриаршеският жезъл, ще бъдат поднесени на новоизбрания български патриарх от първия, втория и третия по старшинство епархийски митрополити на специално изграден подиум в храма "Св. Александър Невски.

В Синодалната палата на 24 февруари достъпът за представители на медиите е забранен, както и контактът им с членовете на избирателния събор преди патриаршеската интронизация, съобщават от Синода, цитиран от БТА. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати