18 Април 2024 г. Четвъртък

Георги Първанов: Премиерът прави анти-ДПС кампания

2013-02-23 14:06:23

Президентът в периода 2002-2012г. Георги Първанов заподозря, че сигналът за мократа поръчка на Ахмед Доган срещу Бойко Борисов е част от анти-ДПС кампанията на ГЕРБ, която проработи на предишните парламентарни избори.

Първанов заяви пред bTV, че документ, в който се говори за български политик, поръчал друг български политик за десетте години, в които той е бил държавен глава, няма.

Припомняме, че при гласуването на оставката на правителството премиерът в оставка обвини пожизнения председател на ДПС Ахмед Доган, че го е поръчал. По думите на Борисов българските служби са получили тази информация от свои чуждестранни партньори.

По думите на Първанове губи търпение при подаването на оставката на кабинета. Премиерът подаде оставка в сряда заради продължаващите протести и сблъсъците между демонстрантите и полицията. „За него вариантът сега е по-изгоден, той стартира кампанията си с летящ старт”, добави президентът.

По думите на Първанов ролята на БСП за „паленето” на това правителство е твърде преувеличена. ГЕРБ и лидерът на РЗС Яне Янев прокараха тезата, че в протестите срещу монополите е имало платени опозиционни провокатори, които са целели да се нагнети обстановката и да се стигне до сблъсъци. Левицата е по-готова да управлява от всяка друга партия, но бившият държавен глава заяви, че очаква повече от партията. „Искам да видя подредени приоритетите”, заяви той.

По думите на Първанов най-добре ще бъде ако служебният премиер, който трябва да бъде назначен от държавния глава, се е занимавал с икономика. Експрезидентът заподозря, че служебният министър-председател ще бъде аполитична фигура.

Това е поредната проява на мутренско поведение на хора, които нямат самосъзнание къде са, охарактеризира бившият депутат от левицата Татяна Дончева оставката на Бойко Борисов.

„Той даде много нагла пресконференция, обясни, че няма да даде оставка. На другия ден имаше заседание на НС”, припомни Дончева. По думите й премиерът в оставка е изненадал с решението си колегите си Менда Стоянова, председателят на парламента Цецка Цачева и дори президентът Росен Плевнелиев.

„Политиката не е „дай си ми куклите, на си ти парцалите”, заяви Дончева. Според нея Борисов не е допуснал грешка с оставката си, но се държи като обидено дете.

„Не ме интересува, защото няма да играя принц в пиесата в детската градина” – така юристката още по-цветущо описа реакцията на Борисов.

Дончева разкритикува и репликите на експремиера към Ахмед Доган и „съсканията” му по повод прословутия атентат, който се готвел срещу Борисов от страна на почетния пожизнен председател на ДПС.

„Това е проява на мутренско поведение. В момента мафиотските структури управляват страната. Действията на властта по оневиняване на атентатора на Доган не са случайни”, заподозря Дончева.

„Това правителство беше създадено по задкулисен сценарий и те обслужваха достатъчно мощни сили. Когато го правиш и крадеш достатъчно и си обещал на много хора едно и също, не може да се оправиш с конфликта на интересите, защото баницата е ограничена”, обясни бившата „червена” депутатка.

„Задкулисието е в дъното на появата на монополи и липсата на адекватни икономически решения”, категорична бе Дончева.

По думите й хората вече не се интересуват от БСП. Според Дончева трябва да има избори за Велико народно събрание, в което да се включат 50% мажоритарни и 50% пропорционални кандидати.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати