18 Април 2024 г. Четвъртък

"Защо Борисов не успя?", пита турската преса

2013-02-23 10:02:36

Под заглавие "Защо Борисов не успя?" турският вестник "Олай" помества коментар за политическата ситуация в България, в който прави сравнение между премиера в оставка Бойко Борисов и турския министър-председател Реджеп Тайип Ердоган.

Авторът на материала Ихсан Айдън напомня, че и двамата лидери преди това са били кметове - единият на София, другият на Истанбул. "И двамата учредиха партии и дойдоха на власт на първите избори. Партията, която основа кметът на Истанбул, е на власт в Турция вече 10 години, а тази на кмета на София не издържа и четири", пише Айдън.

Той посочва, че според социологическите проучвания подкрепата за управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е от над 50 на сто, докато "в София правителството, което не успя да изпълни дадените на народа обещания въпреки подкрепата на ЕС, се предава". В материала се отбелязва, че Борисов не е успял "да избави страната си от положението й на най-бедна държава в ЕС", нито да я спаси от икономическата криза, която преживява.

Засегнат е и въпросът с турското малцинство, като според автора "не е направена и най-малка крачка за подобряване на правата" на неговите представители. По думите на Айдън обаче именно турското малцинство може да се превърне в ключов фактор на следващите парламентарни избори и партия на етническите турци би могла дори да стане партньор в едно ново правителство.

По темата за политическата ситуация в България материал публикува и в. "Миллиет". Автор на статията, озаглавена "Още един съсед рухва!", е известният турски журналист Сами Коен.

"не искам да съм част от правителство в страна, където полицията бие хората"хубаво е да знаеш кога да се оттеглиш навреме, но не е ясно доколко това ще помогне за изваждането на България от икономическата криза". Журналистът посочва, че високите сметки за електричество са станали последната капка, с която чашата е преляла. В материала са цитирани данни за безработицата и средната заплата у нас, а корупцията и организираната престъпност са посочени като "други фактори, помрачаващи" общата картина.

"България не е успяла да се освободи от последствията от комунизма, бюрокрацията е запазила някогашната си тромавост, а в икономическата система не бяха направени необходимите радикални реформи", оценява още Коен. "За да преодолее тази криза, България трябва добре да се разтърси, за да се съвземе отново. Това не е нещо, което става лесно само с една оставка или със смяна на властта", пише още авторът на "Миллиет". Коен напомня за свалянето на комунистическия режим в България, като посочва, че тогава исканията са били за свобода и демокрация.

"България се сдоби с демокрация, но това не е достатъчно за българския народ, който трудно преживява и който не успя да получи по-добри условия на живот. Това, което хората искат днес, е освен свободата и хляб. Точно както при другия съсед, в Гърция...", завършва статията на "Миллиет", пише БТА. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати