25 Април 2024 г. Четвъртък

Открита е груба юридическа грешка в делото срещу НЕК

2013-02-23 10:00:09

Груба юридическа грешка е допусната в делото срещу Националната електрическа компания (НЕК) за продажба на електроенергия, в което се смята, че държавата е ощетена с 46 млн. евро, съобщиха от прокуратурата.

Проверката на Върховната касационна прокуратура /ВКП/ на законосъобразността на прокурорските актове по прекратяване на досъдебното производство водено срещу НЕК е показала, че производството е било образувано за престъпление по грешен член  от Наказателния кодекс.

Грешката е допусната от наблюдаващия прокурор от Софийската градска прокуратура /СГП/ и не е била отстранена от прокурорите от Апелативната прокуратура в София /САП/ и ВКП.

Тя може да бъде обяснена или като елементарно непознаване на съдебната практика, или като изключително немарливо изпълнение на служебните задължения, пише в съобщението.

Същевременно е довела и до неправилно определяне на предмета на доказване и необходимите за товапроцесуално-следствени действия.

От прокуратурата посочват, че зам.-главният прокурор Борислав Сарафов е отменил постановленията на СГП, САП и ВКП, с които досъдебното производство е било прекратено.

Главният прокурор Сотир Цацаров вчера съобщи, че делото срещу НЕК ще бъде възобновено. Нарушения при назначаването на прокурор от ВКП по производството пък стана причина зам.-главният прокурор Галина Тонева да бъде освободена от поста.

Вместо да се използва системата за случайно разпределение, Тонева директно е назначила прокурора Христо Граматиков от ВКП, който е потвърдил прекратяването на производството, съобщи Цацаров.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати