20 Април 2024 г. Събота

Росен Плевнелиев ще подкрепи протеста в неделя

2013-02-23 09:17:10

Президентът Росен Плевнелиев ще присъства на протестния митинг в неделя в столицата. В предаването "Панорама" на БНТ президентът Росен Плевнелиев каза, че е поканен да присъства на митинга и ще уважи протестиращите, но след това очаква да се започне работа.

Държавният глава покани протестиращите и на обществен съвет, на който да изложат исканията си.

"Ще отида, за да ги чуя, но и те да ме чуят! Българският народ е мъдър. По време на изборите имах възможност да говоря с хората. Те си обичат държавата и искат нещата да се случват по-добре.", уверен е Плевнелиев.

"От мен могат да очакват добронамереност и почтеност. Моята рецепта е да работя за доверие, за развитие.", добави президентът. Според него има дефицит на справедливост и много неизпълнени обещания.

"Днешното решение е шанс да бъдат върнати хората, да бъдат чути, да могат хората да си припознаят държавата. Проблемите ще бъдат посочени. Вярвам, че те ще бъдат решавани, а не умножавани", увери Плевнелиев.

За решаването на проблемите президентът заяви, че първо трябва да се постигне съгласие. "Това означава, че всички ние трябва да знаем за какво се борим", каза още той.

Плевнелиев обясни и каква е причината да смята, че решението на Бойко Борисов за подаване на оставката на правителството не е най-правилното.

"По време на криза е добре парламентът и правителството да работят. Моето изказване беше един призив. По време на криза е важно да се носи отговорност, важно е да се знае кой носи тази отговорност", допълни той.

Днешните консултации показаха, че доверието в този парламент е изчерпано и в понеделник ще връча мандата на ПП ГЕРБ, след това - БСП, после - ДПС и вървим към процедура, обясни президентът Плевнелиев. Констутицята ни пази и ни дава ясно посоката. Трябва да работим така, че всеки да съзнава своята отговорност. Може да има само един победител и това е нацията. Всеки работи за това - децата му да останат тук и да живеят и работят в България, категоричен беше той.

Плевнелиев не посочи име за евентуален премиер на служебното правителство, защото са минали само два дни, откакто е станало ясно, че кабинетът подава оставка. Плевнелиев обаче беше категоричен, че ще търси професионалисти, които да могат да свършат работата, без да се интересува от партийната им принадлежност. 

"Не очаквам всички да харесат служебното правителство. В момента има много проблеми и важни теми, които то ще трябва да реши. Убеден съм, че част от министрите няма да бъдат веднага одобрени, но аз заставам, нося си кръста и ще търся компетентни хора", заяви Плевнелиев.

Велико народно събрание трябва да се подготви в рамките на 1 година. За него не може да се вземе решение от днес за утре. Аз ще чакам, ще отворя вратите, ще говорим по всички теми, каза президентът. Държавата е тук. Тя не си тръгва заедно с правителството, коментира Плевнелиев и не отрече, че ще има напрежение и кризи. За мен обаче е най-важен резултатът, подчерта той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати