28 Март 2024 г. Четвъртък

Минус 5 градуса? Голяма работа - бебето ще спи навън!

2013-02-23 09:04:19
Бихте ли оставили малкото си дете да спи на минусови температури навън? Повечето родители от северните страни дори не биха се замислили. За тях това е част от ежедневната практика, пише BBC. 

Дневните температури тази зима в Стокхолм падат до около -5 градуса по Целзий, но все още е съвсем нормално да видите деца, оставени навън от родителите си за дрямка в бебешката количка. 

Разходете се из снежния град и ще видите колички, наредени извън кафетата, докато родителите пият лате вътре, на топло. 

Или ако сте на гости у приятели и детето ви се нуждае от дрямка, те ще ви предложат градината или балкона вместо спалнята. 

„Мисля, че е добре за тях да бъдат на свеж въздух, колкото се може повече. Особено през зимата, когато има много вируси. Така децата повишават защитните си механизми“, казва Лиса Мардън, майка на три деца, от Стокхолм. 

Нейните деца спят навън, откакто са се родили. Най-малкото дете - Алфред, е на две години и тя го оставя да спи в количката за около час и половина навън. Всеки ден. 

И това не е нова мода. Майката на Лиса, Гунила, която сега на 61 години, казва, че тя също е оставяла дъщеря си да спи навън, докато била бебе. 

„Да, това е традиция тук. Правим го, защото децата стават по-здрави по този начин“, казва Гунила. 

А бащата на Лиса - Питър, бил оставян да спи вкъщи само когато температурите паднели до минус 10 градуса. 

Днес всички детски центрове в Швеция оставят децата за следобеден сън навън – съвсем нормално е да видите редове от колички, подредени на открито по обедните часове. 

В детската градиnа "Форсколан Орен" има и групи от деца, които правят всичко навън  - те са на ниските температури от 9 до 15 часа и влизат вътре само за хранене. 

Според шведите децата, които спят навън на ниски температури и свеж въздух, е по-малко вероятно да се разболеят.

Според изследвания бебетата определено спят по-дълго навън, отколкото вътре. На закрито те спят до два часа, а на открито – до три часа. А най-оптималната температура за дрямка навън е минус 5 градуса по Целзий. 

Има шведска поговорка, която гласи, че „Няма лошо време, има неподходящо обличане“. 

Затова и според ръководителя на една от детските градини в Стокхолм децата, които спят навън, трябва да са облечени с топли дрехи и покрити с топли завивки. 

А и в края на краищата – малко свеж въздух няма да навреди на никого.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати