24 Април 2024 г. Сряда

Вървим към служебен кабинет, отсече Плевнелиев

2013-02-22 23:22:25

Очевидно вървим към съставяне на служебен кабинет. Ще бъде трудно, почти невъзможно да се направи компромис, заяви президентът Росен Плевнелиев след консултациите с парламентарните групи на ГЕРБ, БСП, ДПС и Синята коалиция.

След оставката на правителството на Бойко Борисов държавният глава обяви, че ще приеме всички парламентарни групи заедно, за да няма съмнения за тайни коалиции, създадени в президентството.

Не дойдоха представители от „Атака“, след като лидерът й Волен Сидеров по-рано днес поиска консултациите да се провеждат пред медиите и в присъствието на граждански организации.

Плевнелиев ще връчи в понеделник мандат за съставяне на нов кабинет на ГЕРБ, после на БСП и после на ДПС. Възможни дати за провеждане на следващи избори са краят на април до средата на май.

Фиксирането на конкретната дата ще бъде плод на съвместни усилия на всички нас, заяви той. Първата партия, която ще получи мандата – ГЕРБ, е декларирала, че ще го върне бързо.

 

Очаква се 41-то Народно събрание да продължи работа още около седмица, преди да бъде разпуснато.

Плевнелиев заяви, че към момента няма никаква ясна кандидатура нито за премиер, нито за членове на служебното правителство, но гарантира, че то ще бъде професионално и добре работещо.

Държавният глава си пожела изборите да бъдат състезание на платформи, на личности.

По думите му служебното правителство ще бъде много ясно фокусирано върху провеждането на изборите, гарантиране на тяхната демократичност, прозрачност и честност. Според Плевнелиев обаче основната му задача ще е овладяване на кризата във всичките й аспекти и пълно гарантиране на финансовата стабилност на страната.

Плевнелиев очаква позитивна кампания с конкретни и ясни послания. Правителствата идват и си отиват, държавата обаче не е за един ден, подчерта президентът, който призова да се гарантира спокойна атмосфера за провеждане на следващите избори, да покажем, че сме демократична държава, в която законите се спазват.

Финансовата и институционалната стабилност ще бъде гарантирана, очаквам отговорно отношение от всички, подчерта той.

Държавният глава посочи, че от случващото се в следващите седмици и месеци ще се покаже колко силни са демократичните устои на България.

Като наблюдатели за изборите ще бъде поканена разширена мисия на ПАСЕ и ОССЕ. 

Над три часа продължиха консултациите, след които Плевнелиев заяви, че се е провел конструктивен, честен и открит диалог.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати