19 Април 2024 г. Петък

ДКЕВР: Цената на тока може да се промени, но от 1 април

2013-02-22 12:31:24

Промени в ценообразуването на електроенергията могат да станат най-рано от 1 април, призна шефът в оставка на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Юлиана Иванова.

Датата 1 март е нереалистична, защото трябва да бъдат направени кардинални промени, а има само броени дни до този краен срок, разясни тя.

Иванова не се ангажира и с конкретни проценти с колко ще бъде намалена цената на електричеството.

Тя посочи, че Националната електрическа компания и Електроенергийният системен оператор в момента правят своите разчети как може да се промени енергийният микс за регулирания пазар, така че това да доведе до понижение на крайната цена за потребителите.  

Двете държавни компании имат срок до 28 февруари да внесат в ДКЕВР заявленията си, след което комисията ще реши с колко може да бъде намалена цената на тока.

Припомняме ви, че в своята последна пресконференция като премиер в Гранитната зала Бойко Борисов съобщи, че „ако ДКЕВР се съгласи, цената на тока ще намалее с 8% от 1 март“. Тогава той не поясни какви са мерките за реализацията на тази идея.

На следващия ден обаче експертите коментираха, че това може да стане чрез промяна в енергийния микс – в него ще влезе цялата енергия, произвеждана от АЕЦ „Козлодуй“, а ще излязат мощности, които произвеждат ток на по-високи цени. Очаква се обаче конкретни предложения за това понижение да бъдат внесени от Националната електрическа компания (НЕК). Това ще стане най-вероятно през следващата седмица, прогнозира още Юлиана Иванова.

 

Днес (22 февруари) в ДКЕВР се проведе и обществено обсъждане на наредба за регулиране на цените на природния газ.Само след броени дни пък институцията ще трябва да се произнесе за цената на газа за второто тримесечие на годината. На този етап от „Булгаргаз“ не са поискали увеличение на цената.

Припомняме, че Юлиана Иванова остана само два дни и половина на председателския пост в енергийния регулатор, тъй като след назначението й стана ясно, че онлайн магазинът й незаконно е продавал цигари, а премиерът Бойко Борисов обяви, че ако е знаел за това, никога е нямало да я назначи. Малко след това той поиска оставката й.

По закон Иванова трябва да продължи да изпълнява длъжността си до назначаването на нов председател на комисията или на временно изпълняващ длъжността.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати