26 Април 2024 г. Петък

Без дебати НС избра Гроздан Илиев за конституционен съдия

2013-02-22 10:20:58

Без дискусии парламентът избра Гроздан Николов Илиев за конституционен съдия със 117 гласа ”за” и едва 10 против. Гроздан Илиев е зам.-председател на ВКС и беше внесен като кандидатура за член на КС от ГЕРБ.

Лидерът на ДСБ Иван Костов поиска прегласуване, защото едва един човек от БСП и ДПС е гласувал за избора на конституционен съдия. По негови думи това поражда съмнения за договорка между партиите. Предположението беше посрещнато с бурни възгласи в зала.

Това е само подозрение, уточни Костов.

При прегласуването 117 бяха "за", 11 - "против", а двама се въздържаха. Едно твърдение, което не беше подкрепено с конкретни факти за обвързаност, така Илиев коментира обвиненията на съпредседателя на Синята коалиция. 

По негови думи е обективен факт, че е започнал кариерата си преди 1989 година. Бил съм член на БКП последните три години, потвърди след избора си новият конституционен съдия.

Той беше категоричен, че не очаква компроматна война срещу себе си, но все пак уточни, че всеки, който се появи в публичното пространство, трябва да е готов за нападки.

Конституционният съд не бива да се превръща в четвърта инстанция, стана ясно от думите на Илиев. Коментарът му дойде по актуалната напоследък тема за възможността граждани да могат да сезират КС.

Премиера Бойко Борисов не съм го чувал и не съм го виждал, категоричен беше още новият член на КС. Кандидатурата му беше представена от Красимир Ципов от ГЕРБ, който се спря на богатия му професионален опит и безупречната му репутация.

Без дебати парламентът избра и трима членове на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество от квотата на НС. Антоанета Цонкова беше предложена от народни представители на ГЕРБ, а кандидатурата й беше представена от депутата от мнозинството Ралица Ангелова. Цонкова и до момента е била член на комисията.

Иво Иванов беше предложен от Митхат Метин от ПГ на ДПС. Той стана и зам.-председател на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. До момента Иванов е работил в Сметната палата. Михаил Миков от Коалиция за България пък представи кандидатурата на Стоянка Николова. Миков акцентира, че Николова има богат опит в комисията и е работила в нея още от създаването й.


източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати