26 Април 2024 г. Петък

Чуждите медии: "Батман си отива"

2013-02-22 09:05:29

От "Батман си отива" до "основният проблем на българите е мизерията" - с такива акценти водещи световни издания и новинарски агенции съобщават за събитията от днес.

Reuters цитира прогноза на Боряна Димитрова, според която от предсрочни избори може да спечелят периферни радикални и популистки партии, поради което ще е трудно след това да се състави стабилно правителство.

"Борисов е харесван от инвеститорите заради намаляването на бюджетния дефицит, замразяването на заплатите и натиска срещу сивата икономика, но изгуби подкрепа от избирателите в най-бедната страна от ЕС заради провала си в повишаването на жизнения им стандарт, борбата с корупцията и подобряването на неефективните здравеопазване и образование", пише агенцията.

И тя, подобно на останалите медии, припомня, че в България мнозина не взимат повече от средната заплата от около 400 евро и пенсии наполовина от тази сума, а последната капка, заради която е изригнал протестът са сметките за ток, надхвърлящи понякога месечните доходи на хората.

"Батман си отива", пише австрийският "Курир", и обяснява: "Той дойде като този, който ще "разчисти" (Saubermacher – бел.ред.). Като силен мъж. Като политическа поп звезда, който с гордост носеше прякора "Батман". С кариера от охранител през не винаги непротиворечивия преследвач на мафията във вътрешното министерство и кмет на София до премиер на България. Сега той е бивш премиер. В сряда той подаде оставката си и на цялото правителство."

Изданието нарича "патетични думи" изявлението му, че връща властта на народа. "Той е  човек, който като цяло можеше да се опише като гросмайстор на собствената инсценировка. В четвъртък парламентът трябва да приеме оставката му. (...) Но никой не вярва, че това е краят на политическата кариера на Борисов. Все пак започва предизборна кампания", предупреждава "Курир". Вестникът допълва, че "протестите са абсолютно необичайни и най-големите от гладната зима на 1996-1997г. насам".

Освен че описва за читателите си ситуацията в България и кой по-точно е Бойко Борисов (за когото също напомня, че е наричан "Батман"), "Ню Йорк таймс" посочва: "Макар фискалната дисциплина на страната да й помогна да избегне прибягването до международна помощ, растящата безработица и слабият икономически растеж, заедно с вдигането на данъците и замразяването на заплати и пенсии, мобилизира все по-разочарованата средна класа, която се чувства притисната от финансовата криза и бързо обеднява."

Изданието цитира Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии в София, според когото разочарованието е, че демократизирането на страната не е донесло очаквания просперитет и има масово недоверие в правителството и политическата система. "България се бори да изчисти репутацията си на страна на корупция и беззаконие, тя остава бедна и с най-ниските заплати в ЕС", допълва "Ню Йорк таймс" и продължава с цитат на Андрей Райчев, който казва, че "Борисов е типичен популист, дошъл на власт с обещания да отмъсти за прехода от името на бедните. Сега хората разбраха, че са били излъгани".

Българският социолог обяснява още, че никой не знае как ще реагира населението на оставката. "Можем дори да попаднем в абсурдна ситуация, в която протестите продължават срещу никого, което означава, че се протестира срещу всекиго."

Под заглавие "Българското правителство изчерпа енергията си" Андрю Пиейпъл коментира в блога на "Уолстрийт джърнъл", че оставката в София е "изненадваща жертва на антикризисната политика, защото България бе възприемана като модел за солидни публични финанси". Авторът посочва, че не само българите са изправени пред растящи сметки за енергия в Европа сред растяща безработица и анемичен растеж. 

След като обяснява, че макроикономическите показатели на страната са добри и не би трябвало да се очакват проблеми, авторът изтъква, че инвеститорите трябва да имат предвид, че цените на зависимата но 90% от Русия енергия в България са заплахата за стабилността. "Случващото се в страната трябва да е повод за Европа да се замисли може ли да продължи да субсидира цените на енергията и в същото време да преследва скъпи мерки за намаляване на въглеродните емисии".

Ирландският "Айриш таймс" също поставя акцента върху изключително ниските доходи на българите, ерозираща социално-осигурителна система и демографски колапс с емигриране на близо 2 милиона души за последните 20 години.
 
Мария Петкова, журналист на свободна практика, базирана в Кайро, пише в блога на "Ал Джазира", че "подобен политическия цирк не е нищо ново за България и вероятно поради това международните медии не й обръщат много внимание".

Само че това е грешка, предупреждава тя, защото за разлика от гърците, българите не протестират масово и когато превъзмогнат пасивността и политическата си апатия, винаги има важна причина. "Случващото се е изключително важно, защото е много повече от икономически протест и последица от глобалната финансова криза. Това е сигнал, че демократичната система в сегашната й форма се провали пред хората и те искат цялостния й ремонт."

"Най-популярното скандиране е "Мафия! Мафия!" по повод хората в държавните и политическите институции, които са знаели за проблема със сметките за ток, но заради финансов интерес са възпрепятствали разследването на тези практики. Мафия е мрежата от бизнесмени, посредници и политици, приватизирали комуналните и хиляди други държавни фирми, за да експлоатират още повече с различни схеми българите.

Накратко, "демократичният" процес в България позволи да се слеят нелегално и легално. Изборният механизъм за смяна на партиите във властта напълно се провали през последните 4 години в търсенето на отговорност от корумпирани политици. Проблемът не е кой е на власт, а е системен."

Пред "Дойче веле" Марко Арнд, ръководител на софийското представителство на фондация "Конрад Аденауер", казва, че сметките за тока са били само катализатора, задвижил общото разочарование на българите, че не се е случило бързото подобряване на състоянието им.

"Финансовата стабилност има висока цена. Почти няма инвестиции в инфраструктурата, а там, където се правят, парите идват от структурните фондове на ЕС. В същото време (...) през февруари 1.5 млн. българи живеят под прага на бедността, което е една пета от населението." казва Арнд.

Йохана Даймел също смята, че реалните проблеми произтичат от разрушителните икономически и социални политики на правителството. Зам.-ръководител на Обществото за Югоизточна Европа в Мюнхен, тя казва пред "Дойче веле", че случващото се е изпускане на парата срещу социалната несправедливост. Според нея оставката на премиера и правителството са изключително безотговорни и опасни. "Човек като Борисов, който винаги е поддържал имиджа си на човек, който движи и разтърсва нещата, "хвърли кърпата" като малко дете, веднага, щом хората се надигнаха срещу него и излязоха на улицата в мирен протест."

Ескалацията на протестите според Даймел поставя България в много критична ситуация: "Преди всичко има нужда от достойно и ясно ръководство, а не от намръщена оставка. Опасявам се, че предизборната кампания ще бъде много мръсна. Не вярвам, че ГЕРБ имат много шанс, но удря часът на популистите и екстремистите, а за политическия център ще е доста трудно."

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати