18 Април 2024 г. Четвъртък

Бунтът срещу монополите, партиите и безпаричието продължава

2013-02-22 08:48:37
Протестиращи блокираха "Орлов мост" в София за около половин час тази вечер. По-рано протестиращите преминаха по булевард "Цар Освободител" край Народното събрание и спряха пред Президентството. Там те настояха за среща с президента Росен Плевнелиев, която не се състоя, предаде БТА.

 

Участниците в шествието скандираха "Долу мафията!" и се обявиха срещу всички политически партии. Протестът премина спокойно без стълкновения с полицията.

Мирният протест в Русе тази вечер прерасна в гражданско неподчинение. Началото беше поставено с шествие по централната улица "Александровска", което достигна до сградата на общината. През цялото време протестиращите скандираха "Българи, юнаци", "Мафия". Издигнати бяха плакати с надписи "Искаме експертно правителство", "Монополите - вън от България". Исканията на протестиращите бяха за нова конституция, Велико Народно събрание, мажоритарни избори и експертно правителство.

По-късно част от тях - предимно младежи, се отправиха по бул. "Цар Освободител", като затвориха кръговото кръстовище край областната полицейска дирекция в централната част на града.

След като направиха една обиколка, младежи седнаха на пътното платно на един от входовете и изходите му и така блокираха движението по бул. "Липник". Впоследствие групичка от протестиращи се отправи отново по бул. "Цар Освободител", но този път към Кооперативния пазар, като младежите вървяха в средата на пътното платно. След това тръгнаха по международния булевард "България" с намерение да блокират ГКПП "Дунав мост".

Свикване на Велико Народно събрание, промени в Конституцията и намаляване на броя на депутатите поне наполовина са част от исканията, около които се обединиха днес протестиращите във Варна. Протестът започна със събрание за избор на легитимен инициативен комитет, което така и не стана, а някои от членовете на стария бяха освиркани.

След много спорове на висок глас събралите се все пак се обединиха около конкретни искания, които никой не конкретизира на кого и как ще бъдат представени. Хората изразиха одобрение да бъде намалена цената на тока, а виновните за състоянието на българската енергетика да бъдат дадени на съд. Освен това бе одобрена идеята да бъдат преразгледани всички концесионни договори в страната. Протестът продължи традиционно под формата на шествие по централните булеварди във Варна. Нямаше напрежение между полицаите и множеството.

С аплодисменти към органите на реда и с призив за спазване на обществения ред в Пазарджик започна протестното шествие срещу монополите. Над 500 души обходиха централните улици на града се спряха пред сградата на ЕВН. Протестиращите за пореден път изразиха своето недоволство от високите сметки за ток и скандираха "Мафия" и "Стига геноцид". Пред офиса на електроразпределителното дружество бе издигнат транспарант с надпис "Те погребаха България". Протестът премина без напрежение при засилено полицейско присъствие.

Протестиращите в Бургас ще направят конкретни искания. Това бе обявено тази вечер пред сградата на ЕВН в крайморския град. Малко по-рано днес бе сформиран Граждански инициативен комитет от деветима души. Този комитет ще изготви конкретни искания и ще организира протестите оттук нататък.

Акцията тази вечер премина спокойно при засилено полицейско присъствие. Очаква се в следващите дни да бъде изготвена декларация. В нея протестиращите ще опишат конкретно причините за своето недоволство и ще я изпратят до президента. Комитетът от деветима души се обяви и за свикването на Велико Народно събрание, за промяна в Конституцията и за промяна на броя на депутатите. Подкрепя се и идеята за мажоритарни избори с гражданско участие. Комитетът възнамерява да се свърже с други организатори на протести в страната.

Няколко десетки души се събраха на поредния протест срещу ЧЕЗ и монополите в Благоевград тази вечер, преминал мирно.

300-400 души се събраха на шествие по централните улици на Плевен.

Близо 200 жители на Враца се събраха пред сградата на Общината на пореден протест срещу високите сметки, монополите, мизерията и ниския жизнен стандарт.

Около 200 души се събраха днес на централния площад "Свобода"ЕРП-та държавни - монополите вън", "Докога кражби от чужди и свои?". Утре на площада ще се съберат представители на младежки структури от града и региона.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати