26 Април 2024 г. Петък

ТИМ: Не ни наричайте мафиоти! Обидно е!

2010-08-19 21:26:00
"Никога не наричайте мафиот войник като мен. Това е най-голямата обида"Ако някой каже нещо такова в мое присъствие, просто ставам и излизам. Не се крия. Никога не съм бягал в живота си. Но никой не може да твърди подобно нещо."

Рот разказва случката в книгата си "Гангстерска икономика", издадена в Германия преди месец и половина.

От три години при всяка своя публикация, свързана с разследванията му в България Рот неизменно твърди, че ТИМ е мафиотска групировка.

Той дори упрекна министър-председателя Бойко Борисов, че не прави нищо за да бъдат проверени загадъчните варненски бизнесмении.

"За мен една от най-големите престъпни формации все още е ТИМ, която е разпростряла пипалата си и в Германия. Отдавна се питам дали българските власти ще имат силата и политическата воля да разбият тази група"ТИМ притежават редица охранителни фирми, като МИ-2 и МИ-5, като за техните служители има специално създадени центрове за обучение. Говори се, че само в първото предприятие работят над 170 души.

Според други информации след 1996 г. групировката успява да вземе целия контрол над проституцията по северното Черноморие.

Сред останалите отрасли на бизнеса на ТИМ е търговията с луксозни автомобили, риболов, химически продукти и автомобилно застраховане. През есента на 2000 г. групировката на практика поема цялата държавна компания "Химимпорт". Нов председател на управителния съвет става Иво Каменов.

Подозрението, че ТИМ са тясно обвързани с криминалните структури в страната, се засилва все повече поради мнението, че без корупция никой в България не може да придобие такова влияние.

Следва и въпросът защо община Варна работи изцяло с банката на ТИМ, при положение, че си има собствена банка? Също така защо градът е направил застраховка при компанията на групировката, която печели всеки държавен конкурс, в който участва?"Такова нещо като корупция няма, това не е типично българско. Ние не сме Русия все пак".

В разговора с германския журналист бизнесменът се аргументирал с това, че страната е до голяма степен в ръцете на европейски предприятия.

"След влизането на България в ЕС престъпността драстично се увеличи."

Сред обясненията за силните позиции на мафията са събитията около 1989-та година, когато от страната са изнесени между пет и девет милиарда долара. България е била на ръба на банкрута и докато населението е гладувало, номенклатурата е използвала момента, за да забогатее", пише Юрген Рот в книгата "Гангстерска икономика"Когато бях директор на Националната служба "Борба с организираната престъпност" в МВР и се провеждаха срещи при министър-председателя по темата за наличните престъпни организации в страната, ТИМ не трябваше изобщо да се споменава. Дори не беше позволено да се казва, че съществува."Обвиненията срещу мен и ТИМ са несериозни. Ако в тях имаше някаква истина, би трябвало да бъда изправен пред съд. За какво ми е на мен да се занимавам с криминални неща?

Знаете ли защо успяваме да оцелеем, какво ни дава сила да продължим? Това са хората, които купуват нашето олио, хляба ни, електричеството, които летят с нас, застраховат се при нас. Те са нашите почитатели, а не политиците. Политиците нямат думата."
източник: vesti.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати