19 Април 2024 г. Петък

Правителството си тръгва, проблемите остават

2013-02-21 22:24:32

Утре президентът Росен Плевнелиев започва консултации с всички парламентарни групи заедно, за да няма съмнение за тайни коалиции, договорени в президентството. В понеделник президентът ще връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ.

Това заяви държавният глава в първото си изявление след политическата криза у нас. Ако политическите сили върнат мандата, изборите трябва да са на най-ранната възможна дата, смята държавният глава.

Служебното правителство ще работи без Народно събрание, разпускането му означава да отложим решаването на голяма част от проблемите, които извадиха хората на улицата, добави той.

Плевнелиев декларира, че ако възможностите са изчерпани и политическият елит не може да постигне обединение, ще състави бързо служебно правителство.

Политическите партии да призоват своите симпатизанти да избягват провокациите, заяви още държавният глава на пресконференция, която беше отложена с три часа заради продължилите в парламента дебати при гласуването на оставката на кабинета Борисов.

Отговорната позиция на правителството според мен беше да си довърши мандата. Вчера и аз бях изненадан, когато внезапно бе обявена оставката на правителството, заяви той.

Плевнелиев настоя партиите да не абдикират от отговорностите си в парламента, макар парламентът в голяма степен да е изчерпал обществената си подкрепа.

Правителството си тръгва, проблемите за решаване остават, бяха първите думи на президента. Конституцията на България не пречи да се елиминират монополите, сметките за ток също не зависят от Конституцията, заяви той.

По думите му мерките срещу монополите изцяло зависят от Народното събрание и от правителството. Активните политики обаче могат да се водят от легитимно избрано правителство.

Плевнелиев заяви, че в ситуация на криза политиците трябва да покажат държавническо поведение.

"Против съм прибързаните решения. Като президент апелирам към всички – това е нашата държава, нека не я обричаме на недобре обмислени и прибързани решения. Свикването на ВНС трябва да се подготви добре, да е кристално ясно какви промени се искат и по тях предварително да се постигне широк обществен консенсус. Нека действаме с разум и отговорност, без излишни емоции", заяви президентът. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати