26 Април 2024 г. Петък

Залезът на един от най-колоритните политици

2013-02-21 09:46:44

Министър-председателят на България Бойко Борисов подаде оставката на правителството след масови протести срещу повишаването на цените на електричеството, корупцията и влошаването на жизнения стандарт, пише в. "Ню Йорк таймс".

Въпреки че разумната фискална политика на правителството помогна на страната да не изпадне в нужда от международно спасяване като Унгария и Румъния, увеличаването на безработицата и слабият растеж заедно със замразяването на заплатите и пенсиите и увеличаването на данъците мобилизираха все по-недоволната средна класа, отбелязва изданието.

Оставката на Борисов може да е сигнал за политическия залез на една от най-колоритните политически фигури в България.

Бившият инструктор по карате, бодигард, пожарникар и кмет на София някога беше смятан за толкова непобедим, че българите го наричаха "Батман", изтъква вестникът.

Някои хора бяха доволни от оставката на Борисов, но мнозина останаха песимистично настроени. Като се има предвид тежката икономическа ситуация, малцина изразиха увереност, че управляващите или опозицията ще успеят да решат проблемите на хората, посочва в. "Вашингтон пост".

Изненадващата оставка на правителството оставя най-бедната страна в Европейския съюз в тежка политическа ситуация и може да доведе до предсрочни избори, пише британският в. "Дейли телеграф".

Анализаторите са разделени по въпроса доколко разумен е бил този ход на българския премиер. Някои смятат, че оставката му ще помогне за успокояване на обстановката и ще подобри шансовете на неговата партия ГЕРБ на изборите. Други прогнозират, че уличните протести ще продължат, отбелязва в. "Айриш таймс".

След оставката на правителството планираните за юли избори може да бъдат изтеглени по-рано. Дотогава България вероятно ще бъде управлявана от служебен кабинет, в който Борисов и неговата партия не искат да участват. Това не е изненадващо, защото който поеме управлението на страната в сегашната ситуация, ще загуби, коментира германският "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Правителството в България подава оставка под натиска на улицата, пише в заглавие френският седмичник "Нувел обсерватьор". Изданието припомня "десетдневните демонстрации срещу бедността в България, съпроводени понякога с насилие".

"Фитилът бе подпален от януарските сметки за ток, скочили двойно спрямо предходния месец", се казва в статията.

Според проучване на "Алфа рисърч" в големите градове 50 на сто от българите одобряват оставката на кабинета, а 47 процента са против - главно симпатизанти на десноцентристката правителствена партия ГЕРБ, посочва "Нувел обсерватьор". Седмичникът очаква оспорвани предсрочни избори. По данни от същата анкета 66 на сто от българските граждани са готови да гласуват, 20 процента няма да дойдат пред урните, а останалите се колебаят.

Изданието цитира коментари на български аналитици - социологът Цветозар Томов изтъква, че въпреки макроикономическата си стабилност България е изчерпала всичките си финансови резерви. "Касите са празни, вече е невъзможно да се избегне заем", казва той. "Нувел обсерватьор" отбелязва по-специално дълга на предприятията в България, достигнал 227 на сто от БВП през 2011 г., като "спирачка за икономическото развитие" на страната. България е най-бедната държава в ЕС, допълва седмичникът.

Арабската пролет май дойде и на Балканите, коментира оставката на кабинета в София "Независимая газета". Ред издания в Русия посочват за причина масовите протести във връзка с поскъпването на тока и парното.

Печатът цитира думи на премиера Борисов, заявил в парламента, че не желае да участва в дейността на правителството в момент, когато полицията бие народа. "Българското правителство подаде оставка заради разпръсването на митинги", пише в заглавие "Новие известия". Кабинетът е бил принуден да го направи заради "вълна от протести и самозапалвания на места", пише "Взгляд".

Официално електричеството е поскъпнало с 14 на сто, хората говорят за двоен скок на цените. Същевременно по данни на Евронюз минималната месечна заплата в България е 260 лева (към 130 евро), а средната пенсия - 138 лева. През януари обаче цената на тока в страната е нараснала с около 120 процента, се казва в материала.

"Взгляд" посочва като причина за кризата "зависимостта на България от ТЕЦ-овете - собственост на американци". "АЕЦ "Белене", която Русия предлагаше да построи, би могла да поправи това положение", твърди всекидневникът.

"Правителството в България подаде оставка заради руската АЕЦ", заявява в заглавие "Известия"Кабинетът на Бойко Борисов не можа да осигури достъпен ток на населението".

Според руски експерти правителствената криза в България е зреела поне от миналата пролет, когато премиерът Борисов нареди да бъде замразено изграждането на АЕЦ поради разногласия с руската страна по повод стойността на проекта, пише изданието.

"Известия" напомня българския "референдум за бъдещето на ядрената енергетика" и твърди, че след евентуално разглеждане на въпроса за нова АЕЦ от българския парламент би могло Русия да продължи строежа на "Белене".

България е сред най-бедните страни в ЕС и в обозримо бъдеще едва ли ще оцелее без ядрена енергетика, коментира пред вестника руският икономист Максим Братерски. Той обяснява "резкия скок в цените на електроенергията" с това, че българите са били "принудени да ликвидират недостига на енергия" с покупки на ток от Турция.

Според "Известия" скоро не се очаква "кардинално подобряване на ситуацията на българския енергиен пазар", тъй като България ще започне да получава руски газ от тръбопровода "Южен поток" едва след 2015 г.

Нито ставките, нито популистките обещания спасиха правителството на Бойко Борисов, пише "Российская газета“. В типичния си стил българският премиер хвърли цялата вина за случващото се на своите политически противници, опозиционните партии БСП и ДПС и заплаши, че може да им отмъсти на предстоящите избори, а "народът ще прецени кой какво е направил за страната".

Изказването му прозвуча като гръм от ясно небе. Предишния ден Борисов уверяваше, че няма да подаде оставка. Тогава той съобщи, че възнамерява в най-скоро време да посети Русия по покана на президента Владимир Путин. Проблемът е в това, че България през последните дни беше залята от протестна вълна - първата толкова силна за последните 16 години. Кабинетът Борисов се опита да потуши вълненията, като уволни няколко чиновници. Прозвучаха серия от популистки изказвания, които също нямаха положителен резултат. Стана ясно, че  предприеманите мерки са хаотични и в София не разбират какво правят. Уволненията не постигнаха своите цели и народът не си тръгна от улицата, пише руският официоз, цитиран от БТА.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати