25 Април 2024 г. Четвъртък

"Икономист": Българското правителство се сдоби с необичаен съюзник

2010-08-19 21:24:58

 "Показването на древен зъб и на няколко кости е необичаен начин за привличане на туристи и за отвличане на вниманието на избирателите. Но не и в България, където неотдавна беше открита кутия с древни фрагменти от кости, за които се смята, че са на Йоан Кръстител", пише "Икономист".

Изданието разказва за находката на археолога Казимир Попконстантинов при разкопки в края на юли под олтара на древна християнска църква край Созопол:

"Едно издание нарече Созопол новия Ерусалим, друго определи откритието като чудо и приписа свръхестествени способности на костите.

Икономическите трудности и непопулярните пенсионни и здравни реформи породиха недоволство от правителството, което дойде на власт преди една година с обещание да се пребори с корупцията и да засили конкурентоспособността на България. Спасението може да се крие в туризма.

През последните години доходите намаляха заради икономическата криза и трудното привличане на заможни посетители.

 

Финансовият министър Симеон Дянков, който иначе е привърженик на затягането на коланите, отпусна голяма сума за финансирането на разкопките край Созопол с надеждата за нови открития. Ако реликвите бъдат приети, те ще привличат поклонници.

Предполагаемият череп на Йоан Кръстител е най-светият експонат в джамията Умаяд в Дамаск, еднакво почитан, както от християни, така и от мюсюлмани.

Широко отразеният от медиите спор между министъра на българите в чужбина Божидар Димитров (професор по история) и археолозите в страната помрачи оптимизма.

Димитров, който е роден в Созопол, гръмко защитаваше автентичността на находката. В телевизионно интервю той нарече по-скептично настроените археолози "шибани колеги", които просто завиждали. Той се възмути, че българите са изпълнени със съмнения и злоба.

Католическата църква смята, че костите трябва да бъдат изследвани, за да се потвърди автентичността им.

Българската православна църква обаче е на мнение, че "небесните тайни не трябва да бъдат разбулвани от простосмъртни". На 5 август костите бяха тържествено пренесени в созополската църква и заключени в сребърна мощехранителница, дарена от премиера. Не се планира да бъдат изследвани".

 

източник: vesti.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати