24 Април 2024 г. Сряда

Новият патриарх ясен в неделя

2013-02-21 08:17:44

Патриаршеският избирателен църковен събор всъщност ще бъде проведен на 24 февруари и на него ще бъде избран патриарх, опровергаха от Светия синод информацията, че патриарх няма да се избере, защото има заведено дело във ВАС.

По-рано днес излезе информация, че обществото „Приятели на православието” е внесло жалба във Върховния административен съд, с която обжалва избора на митрополитската тройка, направен миналия уикенд и по този начина практически се спира провеждането на Патриаршеския църковно избирателен събор. 

 

На 15 февруари Светият синод на БПЦ избра Старозагорския митрополит Галактион за един от кандидатите за патриарх с 10 гласа, а на 16 февруари Синодът определи другите кандидати - Русенския митрополит Неофит и Ловчанския митрополит Гавриил, с 9 гласа подкрепа.

От сдружението определиха този избор "като неканоничен, защото нарушава устава и решение на Светия синод за избор на тримата кандидати с 2/3 подкрепа, или с 10 гласа".

Според сдружението, докато ВАС не се произнесе за избора на тримата митрополити, не може да има избор на патриарх.

"Пълен абсурд е някой извън БПЦ да иска отмяна на насрочения от Светия синод избор за патриарх. В Закона за вероизповединията пише, че БПЦ не подлежи на съдебен контрол, тя е регистрирана по закон. Явно някои искат да вкарат и църквата в хаос на държавата.", заяви юристът Радослав Чолаков, делегат на Патриаршеския църковно-народен събор от Пловдивска епархия, цитиран от онлайн изданието на "24 часа".

Тримата кандидати за патриаршеския престол са Русенският митрополит Неофит, Ловчанският митрополит Гавриил и Старозагорският митрополит Галактион.

Изборът на Галактион шокира свещеници и миряни, тъй като той е известен с раздаването на архонтски титли и с досието си като агент Мишо на ДС.

Ловчанският митрополит Гавриил пък не смята, че фактът, че няма досие, му дава предимство.  "Аз съм си платил цената да нямам досие, но може би има хора, които не по-малко от мен са понасяли трудности", посочи той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати