26 Април 2024 г. Петък

Лидерът на “Движение България на гражданите” предпочита служебен кабинет

2013-02-20 20:46:12

Лидерът на “Движение България на гражданите” Меглена Кунева не изключи нестабилността в страната да се задълбочи в следващите месеци. 

“Днес трябва да продават облигациите за парите на земеделците. Проблемът е, че ние имахме моноидейно правителство, което смяташе, че с магистрали ще направи мили очи на хората, но ни лиши от нормален бюджет. Риск има, но той е по-малък, отколкото ако остане едно правителство, в което хората не вярват. Това сме го виждали по времето на Жан Виденов“, коментира Кунева пред български журналисти в Брюксел. 

„Не искам да гадая дали утре парламентът ще гласува оставката. Имат мнозинство – явно, скрито, формално, неформално, нека да си понесат отговорността пред очите на всички”, допълни тя. 

Кунева определи като основна задача на партията си възвръщане на доверието на хората, че държавата може да се управлява и добре. 

“Начинът, по който това правителство толерираше монополите, отряза клона на самите монополи. Българският народ е разумен и мъдър, а хората трябва да упражнят своето право на избор, когато чуят честните ангажименти на партиите”, каза още Меглена Кунева. 

“В "България на гражданите" смятаме, че парламентът вече няма легитимност да излъчи ново правителство. По-добре е да се назначи служебен кабинет, заради това призовавам партиите да се откажат и по-бързо да се върви към процедурата по съставянето му. Неговата задача трябва да бъде подготовката на честни избори, защото помним как пред очите ни БСП и ГЕРБ извършваха нередности на последните избори”, посочи Кунева. 

Тя отхвърли възможността тя или представители на “Движение България на гражданите” да участват в служебно правителство. Такова правителство трябва да бъде съставено от хора, които нямат връзка с политически партии, смята Кунева.

Силно дясно правителство е изход от кризата, казаха междувременно от партията на Кунева на извънредна пресконференция в София.  В тяхна позиция се посочва, че очакват от президента Плевнелиев да поеме политическата отговорност за бъдещето на нацията. 

Още в първите дни от работата на следващото Народно събрание от Движение България на гражданите ще инициират законодателни промени за провеждане на национален референдум за свикване на Велико народно събрание, каза Йонко Грозев, партиен експерт. 

От партията на Кунева казаха още, че правителството на премиера Бойко Борисов подава оставка "поради катастрофално спадналото обществено доверие към ГЕРБ и лично към премиера".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати