27 Април 2024 г. Събота

Станишев: Този парламент е изчерпан. Никакво правителство, формирано от него, не може да проведе политика, подкрепяна от хората

2013-02-20 15:31:50
БСП се обяви за спешни предсрочни избори, за да има легитимна власт. Това заяви лидерът на социалистите на извънредна пресконференция, след като премиерът Бойко Борисов подаде оставка. 

„Този парламент е изчерпан. Никакво правителство, формирано от него, не може да проведе политика, подкрепяна от хората. Всяка политическа сила още днес трябва да заяви, че се отказва от опитите за формиране на управление в този парламент“, отсече Станишев. 

По думите му оттук нататък отговорността е на президента Росен Плевнелиев, който трябва да формира служебно правителство. Представители на левицата няма да участват в него. 

Станишев определи подаването на оставка на Борисов като панически ход под натиск на обстоятелствата.  

Според лидера на БСП търпението на гражданите се изчерпало и ако Борисов не е предприел този ход, е щял да бъде пометен от протестите. Оставката му обаче била закъсняла. 

Борисов цели да спаси остатъци от доверието на българските граждани, категоричен е Станишев. 

Няма как Борисов да се изкара жертва и да се държи като опозиционер, добави лидерът на социалистите. По думите му управлението на ГЕРБ е докарало страната до ръба на граждански конфликт, което било непростимо. 
Станишев декларира, че БСП утре ще бъде в парламента и ще гласува оставката на кабинета „Борисов“. 

Той формулира три основни задачи пред служебния кабинет – провеждането на честни избори, разкриване на цялата истина на това управление и да се дадат отговори на множеството скандали през последните месеци. 

Третата спешна задача е решаване на наболелите проблеми – стабилизиране на бюджета, мерки за подпомагане на фирмите, производителите, ограничаване на монополите, спешно решаване на нетърпимите проблеми на хората, които не могат да си платят сметките. 

„И ако не се покаже ангажираност на държавата към най-слабите, протестите няма да спрат. БСП преди изборите ще предложи радикална промяна в политиката, нов обществен и социален договор на България“, обяви лидерът на БСП. 

Според него след подаването на оставка ГЕРБ ще се държат безотговорно като политическа сила, все едно три години и половина не са управлявали държавата. 

Станишев имал информация, че вече се изнасят чували от Министерството на финансите и от други места. Той призова да бъдат спрени „машини за рязане на документация“. 

По думите му на страната й предстоят предсрочни избори на фона на срината икономика, мизерия, разрушени институции и опоскан бюджет. 

Цялата отговорност за състоянието на държавата се носи от това управление, което действа на принципа „след нас и потоп“. Сметката обаче ще плащат българските граждани, заключи Станишев. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати