27 Април 2024 г. Събота

Американски експерт: Границите на Балканите още се чертаят

2010-08-19 20:21:12

Все още има опасност от стремеж към създаване на Велика Албания. САЩ и ЕС положиха големи усилия да предотвратят създаването на Велика Сърбия, не смятам, че сега ще подкрепят подобен стремеж на албанците, защото това още повече би дестабилизирало региона".

Това казва шефът на изследователската програма за Източна Европа в Международния център “Удроу Уилсън” във Вашингтон Мартин Шлезинджър.

След като Международният съд на ООН в Хага се произнесе за Косово, според него сега е възможна вълна от искания за отцепване.

В интервю за сръбския вестник "Вечерне новости""">"Може да започне веднага (такава вълна) и то с искане на албанците в Македония, но бих могъл да посоча още 20 страни, които са застрашени от този проблем", казва експертът.

Попитан какво сега пречи и Република Сръбска да обяви независимост и да се отдели от Босна и Херцеговина, Шлезинджър казва, че по същество никой не пречи на гражданите на Република Сръбска да гласуват за това на референдум.

"Вероятно голяма част от международната общност би признала Република Сръбска като независима държава. Косово е опасен прецедент и е жалко, че Международният съд на ООН само допринесе за комплицирането на въпроса. Очевидно повече се цени нарушаването, а не спазването на международното право. По-специално така се държат великите сили, включително и САЩ", смята експертът.

На въпрос дали е възможно Войводина и Санджак да се превърнат в следващия отворен въпрос, Шлезинджър казва, че "няма причини за страх от нестабилност във Войводина, защото няма кой да я предизвика. Въпросът за Санджак е малко по-сложен, тъй като след разделянето на Сърбия и Черна гора той остана разделен между двете държави. Там има елементи, които могат да поискат отделяне, но никога няма да получат подкрепата на Запада за това", смята експертът.

"И Америка, и ЕС съзнават, че приемането на Сърбия и на останалите балкански страни в ЕС е единственият път за дългосрочната стабилност в региона и в Европа. Очаквам Сърбия да влезе в ЕС след 3-4 години", заключава Мартин Шлезинджър.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати