19 Април 2024 г. Петък

Борисов се отказва, хвърля оставка

2013-02-20 09:45:53

Правителството на премиера Бойко Борисов подава оставка днес на обяд. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов днес в НС.

„Ние имаме достойнство, чест. Властта ни я е дал народа, днес му я връщаме, заяви Борисов.

ГЕРБ дойде на власт по демократичен път. Вчера направихме максимума, за да удовлетворя исканията на протестиращите. От днес на практика няма какво повече да направим, заяви премиерът Бойко Борисов. 

Той благодари на парламентарната група на ГЕРБ, на независимите народни представители, че са подкрепяли правителството. 

Министър-председателят допълни, че не желае кръв по улиците.

Не мога да гледам окървавен Орлов мост. Всяка капчица кръв за нас е петно. Аз не мога да гледам парламент, ограден с ограда. Нито ни е цел властта, заяви Борисов.

Дойдох да ви кажа лично. Държавата има нужда от нов кредит на доверие. Оттук натък българите да си избират, заяви Борисов.

"След като искат такова управление на държавата, да го имат. Аз няма да участвам в управпение, в което полицията ще се бие с хората и няма да има политически дебати, а ще се плашим с протести. Добре, щом народът иска по този начин улицата да управлява държавата, да го направи. Колеги, няма да правим структурни промени днес. На обед, г-жа Цачева, ще депозирам оставката на кабинета. Желая ви лек ден", бяха думите на Бойко Борисов.

В служебно правителство няма да участваме, категоричен беше той. 

Почти цялото правителство, начело с премиера Бойко Борисов, дойде на днешното заседание на Народното събрание. Депутатите го изпратиха с бурни аплодисменти. 

На днешното заседание на парламента трябваше да бъдат гласувани промените в Министерския съвет, предложени от министър-председателя. Борисов предлагаше министърът по еврофондовете Томислав Дончев да заеме и поста министър на финансите, а министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова да стане вицепремиер. 

Парламентът трябваше да гласува освобождаването на Симеон Дянков като вицепремиер и министър на финансите.

Парламентарната група на БСП не влезе в зала, както заплаши вчера. От НС отсъстват и народните представители на ”Атака”. Съвсем малка част от ДПС влезе в зала. Парламентарните групи на тези партии бойкотират заседанията.
 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати