19 Април 2024 г. Петък

ДКЕВР стартира процедурата по отнемане лиценза на ЧЕЗ

2013-02-20 08:17:45

Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е започнала процедура по отнемане лиценза на ЧЕЗ Разпределение АД, съобщи Нова. Причината са 17 акта за нарушения на компанията.

Това се случва няколко часа, след като премиерът Бойко Борисов заяви, че дружеството ще остане без лиценз. Прокуратурата също се обяви в подкрепа на такава процедура.

По-рано днес в официално изявление CEZ заяви, че изказването на премиера Бойко Борисов, както и на прокуратурата, за отнемането на лиценза на ЧЕЗ, противоречи на законите на България като член на ЕС. По-късно дойде и реакция на официален представител на Чехия.

Решението на България да отнеме лиценза на CEZ за пренос и разпределение е обезпокоително, заяви чешкият министър на промишлеността и търговията Мартин Куба, цитиран от Ройтерс.

За нас ситуацията, разбира се, е много тревожна, особено от гледна точка на това, че България, като членка на Европейския съюз, постъпва по напълно безпрецедентен начин", коментира Куба.

Едва преди месец CEZ загуби лиценза си в Албания след спор с правителството, довел до прекъсвания във водоснабдяването и спирания на тока. Държавният регулатор ЕРЕ обяви, че електроразпределението ще бъде върнато под правителствен контрол след отнемането на лиценза на CEZ Shperndarje, собственик на 76% от акциите в оператора за дистрибуция.

По-рано днес стана ясно, че акциите на ЧЕЗ Разпределение България АД и ЧЕЗ Електро България АД ще останат спрени за търговия, след като днес на обяд БФБ реши да спре сделките с двете емисии. Първоначално спирането беше само до края на днешната търговска сесия.
 Спирането на търговията за три дни е във връзка с постъпило в БФБ-София АД уведомление от Комисията за финансов надзор относно откриване на производство по налагане на принудителна административна мярка, на основание чл. 65, ал. 1, т. 1 от част IV от Правилника за дейността на “Българска фондова борса-София”. В тази точка се казва, че търговията може да бъде спряна "при настъпване на събитие, свързано със съответните инструменти или техния емитент, което може да окаже влияние върху цената им."
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати