25 Април 2024 г. Четвъртък

Преса: Борисов с план за експертно правителство, ако недоволството не стихне

2013-02-20 08:02:17
"Ако бунтовете не стихнат, Борисов готви втори кабинет", акцентира вестник "Преса". Бойко Борисов очаквал протестите и напрежението и не бил в паника. Като крайна стъпка имал готовност да състави и второ правителство три месеца преди изборите, в което да покани експерти и изявени обществени личности. Първата стъпка в неговия кризисен план не била освобождаването на финансовия министър Симеон Дянков, а на Цветан Цветанов. МВР шефът щял да напусне кабинета преди края на мандата, но ако полицията пролее кръв, Цветанов си тръгва веднага. Снощи кръв заля Орлов мост. Започнаха арести.

Борисов нареди поевтиняване на тока и тежки наказания за ЧЕЗ, пише "Сега". В опит да овладее ескалиращите протести в страната премиерът Бойко Борисов вчера обеща редица мерки, които по закон не са в неговите правомощия и могат да доведат до дипломатически скандал между България и Чехия. Той заяви, че цената на тока ще падне с 8% от 1 март, трите електроразпределителни предприятия ще бъда глобени, а лицензът на ЧЕЗ, която обслужва Западна България, ще бъде отнет до края на деня. По закон по-голямата част от обещаните от Борисов енергийни мерки са в правомощията на независимата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране.

Всеки опит да се подклажда и политизира недоволството на гражданите е опит за дестабилизация на държавата в навечерието на редовните избори, отчаян опит за извличане на лична полза, посочва в публикация за "Труд" Димитър Главчев, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ. Според него адекватните мерки за справяне с проблем, наслагван през 20 години преход, трябва да бъдат плод на проверки и анализи, а не на чувства. Най-важното сега е запазването на стабилността на държавата. Предсрочните избори само ще доведат до излишна нестабилност и напрежение, предупреждава Главчев. 

 "Инатът на Борисов води до хаос и анархия", казва в интервю за "Труд" заместник-председателят на ПГ "Коалиция за България" Михаил Миков. По думите му Бойко Борисов се опитва да отклони протестите от себе си, да ги разлее по цялата политическа система и така да се спаси. Това е подход, който няма място в една демократична държава. Кризите там се решават с конституционни и демократични средства. Другото е хаос и анархия в името на собствената власт. Не можеш да запалиш цялата държава, за да оцелееш. Изходът е оставка и предсрочни избори, заявява Миков.

"Не само ГЕРБ, но и парламентарното мнозинство е с изчерпан кредит на доверие, нито едно решение на това правителство не може да се ползва с легитимност", каза лидерът на ДПС Лютви Местан. Отказът на Борисов да подаде оставка Местан нарече "грешен прочит" на ситуацията, пише "Труд".

 "ГЕРБ трябва да довърши мандата си", е позицията на лидера на СДС Емил Кабаиванов. В интервю за "Труд" той призовава и протестиращите, и полицията към толерантност. Ако няма воля от двете страни за това и кабинетът не предприеме бързи мерки за решаване на проблемите, може да се окажем на косъм от анархията. Кабаиванов посочва, че тези, които искат експертни или служебни правителства, обслужват сенчестия бизнес и интереси, които търсят точно такива времена - на безвластие, за да се вихрят корупционните схеми. Който иска това, обслужва интереса на БСП и ДПС.

"Нежеланата опозиция", коментира "Труд". БСП влезе в изключително неудобна роля - добре приета, но нежелана. По всички канони на политиката тя е опозиция. Това, което иска тя, е това, което искат и протестиращите по улиците - смяна на управлението. Но улицата не я приема. БСП е в същия кюп като ГЕРБ - виновни. Виновни - като цялата политическа класа.

 "Като уволни Дянков, Борисов оголи себе си", е озаглавено интервюто в "24 часа" с Едвин Сугарев, публицист и общественик. Бойко Борисов вече няма чия глава да вземе, за да потуши напрежението, остава самият той. Сугарев очаква, че натискът срещу управляващите ще бъде форсиран в максимална степен, че ще има протести до края на седмицата. Някой ще провокира сблъсък и това ще бъде краят на правителството на Борисов. Най-мрачното е,че тъкмо виновниците за това дередже, в което се намира България в момента, ще дойдат на власт и ще се възползват от ситуацията.

 "В протеста се включиха и провокатори", разказва пред "Труд"шефът на СДВР старши комисар Валери Йорданов. "Повечето от тях бяха млади момчета, забулени с качулки и шалове. Това е анонимност, която сама по себе си изключва връзка с плащането на тока. Освен да охранява протеста, полицията ще се грижи и за защитата на самите протестиращи от агресивни групи", заявява Йорданов.

Освен типичното политическо насилване на бунта напоследък по протестите в България забелязваме и друга опасна тенденция, коментира "Новинар". Става дума за участието в тях на елементи, които са в състояние дори да прекършат прекрасното, но все още крехко гражданско общество в страната. Тези така наречени агитки, които забелязваме в предните редове на всеки протест през последните 4-5 години, са категорично най-нездравият и уродлив елемент в протестите. Те нямат мнение по никой важен въпрос, за тях единствената задача е да се стигне до физически сблъсък, защото това осмисля съществуването им.
 
"В България контролните органи бранят картелите от хората", коментира "Сега". Вчера независимата ДКЕВР получи поредната поръчка от премиера - да намали цената на тока с 8%. Карикатура като ДКЕВР са и останалите "независими" органи с регулативни функции в икономиката. Комисията за защита на конкуренцията, от която се очаква да брани пазара от картели и нелоялни практики, се изживява като академичен орган. Агенцията за обществени поръчки, през които години наред се точат милиони към правилни фирми, е сведена до прост регистратор и администратор на сайт. Комисията за защита на потребителите използва търговската тайна като смокинов лист за всякакви разследвания. Тази скопеност на контролните органи е логична и целенасочена. Тя е функция от осакатени закони, слаба съдебна система и държава, която от все сърце не желае да съществува свободен пазар. 

В разгара на масовите протести срещу високите сметки за ток се заформя още един, чудовищен скандал. Разследване на „Телеграф“ установи, че заместник главната прокурорка Галина Тонева е опънала чадър над енергийната мафия. 12 дела за огромни далавери в сектора са били прекратени. Почти всички са срещу НЕК, но има и срещу ТЕЦ Марица-изток 2, Мини Марица-изток, БЕХ, ДКЕВР, МИЕТ. Преписките са част от гигантска корупционна схема за която парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта сигнализира главния прокурор. Според шефа на комисията Яне Янев държавата е ощетена със стотици милиони левове и има данни за подкупи.

 "Очакването за чудо е глупост!", коментира в "Труд" социологът Андрей Райчев. Идеята, която лансираха част от протестиращите, че на следващите избори трябва да има 240 независими, мажоритарно избрани депутати, които не принадлежат на политически партии, е безумие. Възражда се митът за добрата мажоритарна система, който е дълбоко погрешен. Мажоритарните избори водят до това, което всъщност обществото от години критикува - трайна двупартийна система. Пропорционалната система дава шанс намного повече формации да бъдат представени в Народното събрание. Сега хората търсят нещо спасително, което да се случи веднага. 99 на сто от бързите неща, които можем да направим, само ще влошат състоянието на България. Мерките, които могат да помогнат на България, са дългосрочни, добре премислени. Това са дългосрочни политики, а точно такива политики липсват.

"Изключено е оставката на Дянков до обезцени лева", казва пред "24 часа" финасистът Емил Хърсев. Той уверява, че девалвирането на лева не зависи от финансовия министър Симеон Дянков, просто не е в неговите правомощия. "Аз лично нямам никакви съмнения, че цялото Народно събрание, всичките 240 депутати от всички групи ще бъдат изхвърлени веднага от и без това разгневения народ, преди да успеят да гласуват подобно нещо. Девалвацията означава изземване на част от спестяванията. Хората разбират това и не вярвам който и да е да събере смелост и да тръгне към него. Валутният борд се наложи безапелационно и с пълен консенсус. Левът дори е преобезпечен, което е гарантирано със закона за БНБ още от 2007 г.", обяснява Хърсев.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати