25 Април 2024 г. Четвъртък

И в деня на Левски България на бунт

2013-02-19 23:57:42
И тази вечер хиляди хора излязоха на улицата, а в София се стигна до кървави сблъсъци между органите на реда и протестиращи, приключили с ранени и арестувани. От пресцентъра на “Пирогов” съобщиха, че в болницата са постъпили 8 ранени от сблъсъците с жандармерията.

 

В София отново беше блокиран Орлов мост, като полицаи бяха замеряни с бомбички, домати, пластмасови бутилки и други предмети. В отговор служителите на реда повалиха няколко човека на земята с удари с палки.

Демонстрантите се събраха в 18.30 часа на Орлов мост, след което се насочиха към паметника на Васил Левски, но не бяха допуснати от силите на реда, които бяха блокирали всички подстъпи към възпоменателната церемония пред паметника, предаде БНТ. Недоволните се насочиха по улица "Оборище", след което поеха към Народното събрание. Протестиращите непрекъснато сменяха посоката си на движение, опитвайки се да стигнат до парламента.

Две шествия – на протестиращите срещу високите цени на тока и на партия “Атака”, в крайна сметка стигнаха пред Народното събрание, но не се сляха заради полицейския кордон около сградата, предаде БТА. Хората скандираха "Оставка" и "Мафия", както и "Българийо, събуди се", издигаха и плакати с надпис "За чиста и свята република" и снимки на Васил Левски и Христо Ботев.

Част от протестиращите се насочиха към НДК по бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” и блокираха кръстовището с бул. “Фритьоф Нансен”. Заградени от полиция и жандармерия, те продължиха към бул. “Витоша” и “Скобелев”, като потрошиха полицейска патрулка.

Около 10 хил. души излязоха и по улиците на Варна. Недоволните се събраха традиционно пред сградата на Общината, а оттам шествието тръгна със запалени факли и национални трибагреници към паметника на Васил Левски в морската градина. Най-отпред вървяха хора с портрет на Апостола и запалени факли в памет на великия българин, обесен на днешната дата преди 140 години, предаде кореспондентът на Dnes.bg от града.

Протестиращите скандираха името на героя и мирно стигнаха до неговия паметник на алеята на възрожденците в Морската градина. Там изпяха националния ни химн, положиха цветя и запазиха минута мълчание. След това шествието тръгна към Пантеона, оттам премина през Двореца на културата и спорта, блокира бул. „Княз Борис Първи” и стигна отново до Общината.

Сред хората е и неформалният лидер на протестите Иван Петров, който в един от първите дни беше намушкан с нож. В началото на днешния протест той заяви,че варненските протестиращи нямат нищо общо с тези, които днес присъстваха на пресконференцията на премиера Бойко Борисов.

Група от около 2 хил. души се отправи след 20 часа към сградата на Енерго-про. Там те бяха посрещнати от полицейски кордон, пазещ сградата на дружеството. Протестиращите започнаха да замерят с камъни и различни предмети прозорците на дружеството и успяха да счупят няколко. Част от прозорците обаче бяха покрити предварително с дебел пласт материал, за да бъдат защитени от очакваните набези. Протестът във Варна и тази вечер завърши с изпълнение на българския химн и уговорката,че утре сборният пункт отново е пред Общината в 18 часа.

В Пловдив също се проведе протест, въпреки лошото време. Хората поискаха национализация на компанията ЕВН, която обслужва милион и половина българи от Южна България, предаде кореспондентът на Dnes.bg в града.

С минута мълчание протестиращите в Пловдив почетоха паметта на Васил Левски, после поискаха EVN да си ходи. Те скандираха и „Полицията е с нас”. Полицейското присъствие в района беше засилено. Протестът продължи с мирно шествие по Главната улица на Пловдив, което приключи с поклонение пред паметника на Васил Левски в подножието на Бунарджика.

Около 3 хил. души излязоха на протест и в Димитровград. Недоволните тръгнаха от общината, преминаха през строго охраняваната сграда на клиентския център на EVN и се отправиха към изхода на града към Хасково. Там те блокираха движението с викове "мафия", "оставка" и "Долу Бойко". Недоволните хвърляха и пиратки.

Хасково също се включи в протестната вълна тази вечер, предаде местният репортер на Dnes.bg. Близо 400 души се събраха на централния площад, а от там с шествие през централните улици стигнаха до офиса на ЕVN. Жителите на областния град скандираха "престъпници" и "боклуци", поискаха правителството да подаде оставка и да се сформира служебен кабинет. Протести в Хасковско ще има и утре.

В Русе факелното шествие в памет на Васил Левски прерасна в протест и гражданско неподчинение, като бяха блокирани централни улици в града. Пред Паметника на Свободата участниците поднесоха венец и почетоха с едноминутно мълчание паметта на Апостола. След това всички започнаха да скандират "Оставка", "Мафия", "Дянков си замина, Бойко е наред". През цялото време русенската полиция осигуряваше коридор за протестиращите, като регулираше движението на превозни средства по улиците.

Със запалени свещи, падане на колене и едноминутно мълчание в памет на Апостола на българската свобода Васил Левски започна поредният протест тази вечер на гражданите в Благоевград. Реакцията на управляващите след проявите на народното недоволство в цялата страна и предприетите от тях действия протестиращите не считат за победа, а за хвърляне на прах в очите, както се изрази Людмила Манова, една от организаторките на протестите в Благоевград. От микрофона прозвучаха призиви за оставка на правителството, за свикване на Велико народно събрание, за избори с мажоритарен вот, без партии.

Протестиращите срещу високите сметки за ток и срещу монополите повече от 500 врачани се преместиха тази вечер и издигнаха лозунгите си пред сградите на дружеството "Водоснабдяване и канализация" и областната администрация. Основните искания към "В и К" бяха насочени към такса "дъждовна вода" и нередовното отчитане на изразходваната за месец вода.

Протести се провеждат още в Бургас, Габрово, Силистра, Плевен, Каварна, Велико Търново и други градове на страната.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати