24 Април 2024 г. Сряда

Няма какво повече да правим в този парламент!

2013-02-19 18:40:14

БСП няма да влязат в пленарна зала на гласуването на промените в Министерския съвет и може парламентарната група на Коалиция за България да излезе от парламента до изборите. Това стана ясно от думите на лидера на левицата Сергей Станишев днес по време на пресконференция.

Станишев обясни, че Изпълнителното бюро на партията е дало препоръка на парламентарната група да не участва в гласуването в НС, при което премиерът предлага освобождаването на Симеон Дянков като министър на финансите и вицепремиер. На негово място като министър Борисов предлага да застане Томислав Дончев, а вицепремиер – регионалният министър Лиляна Павлова.

Станишев допълни, че решението дали левицата да излезе от парламента може да бъде взето само от парламентарната група.

Моето лично мнение е, че няма какво повече да правим в този парламент. Той е изчерпан, обясни лидерът на левицата. По думите му по-добре е всички представители на БСП да отидат по места да се срещат с хората.

По негови думи институцията не се ползва с никакво доверие и единственият изход са предсрочни парламентарни избори.

Няма по-силен вот на недоверие от 100 000 души на улицата. В този парламент няма какво повече да правим, отсече Станишев.

Според него протестите по улиците на България стават все по-масови и всеобхватни и вече не се свеждат само до недоволство срещу високите сметки за ток и ЕРП-тата, а става дума за надигане срещу плячкосвенато на страната. По думите на Станишев ситуацията се нажежава и може да изригне, а правителството не може да реши проблемите, защото няма нито морално, нито политическо доверие.

“Ние сме на страната на хората“, заяви Станишев. Той обаче категорично отхвърли обвиненията на премиера, че левицата се опитва да яхне протестите. По думите на лидера на социалистите ситуацията била точно обратната и ГЕРБ се опитвали да го направят. Като пример той даде присъствието на две жени на пресконференцията на Борисов, представили се за представители на протестиращите.

Според Станишев реакцията на кабинета за протестите е абсолютно неадекватна. “Поредна пиар акция. Хвърчат глави. Дянков си отива, ликувай народе!“ - така лидерът на левицата описа действията на Борисов.

“Това беше сценка с много лош сценарий, лоша пиеска, наречена “Оцеляване на правителството на всяка цена““, така пък Ангел Найденов, зам.-председател на парламентарната група, нарече днешната извънредна пресконференция на Борисов.

По думите на Найденов това, което наблюдаваме в момента е политика на паниката. Отдавна въпросът не опира до сметките за ток и ЕРП-тата, заяви той.

Притеснявам се от трайна липса на диалог между институциите и хората на улицата, заяви Сергей Станишев.
Лидерът на левицата не отрече и вината на БСП за случващото се.

Има много разочарования за 23 години, включително и от нас, заяви червеният председател.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати