20 Април 2024 г. Събота

Парите отиват в „дълбокото гърло” на НЕК, не в ЕРП-тата

2013-02-19 16:52:43

Единственият изход от създалата се ситуация според Теодор Дечев,съпредседател на Свободен народ, е незабавната оставка на премиера, незабавно насрочване на предсрочни избори и съставяне на служебно правителство в което Бойко Борисов и Цветан Цветанов да не участват.

По думите му Бойко Борисов е продукт на банково лоби, което преживя прекрасно кризата.

Коментирайки протестите срещу монополите и искането за отнемане лицензи на ЕРП, Дечев истъкна, че между производителите - ТЕЦ, ВЕЦ и АЕЦ стои електропреносната мрежа на НЕК. Отделно, че значителна част от производителните мощности са собственост на НЕК, разбира се без АЕЦ „Козлодуй" и „зловредните" американски ТЕЦ-ове.
Нещо повече, значителен дял от парите, които ЕРП-тата събират от населението, отива точно в дълбокото гърло на НЕК, която си е чисто държавна компания.

По думите на Дечев, едва ли от ЧЕЗ лъжат, когато твърдят, че взимат не повече от 17 процента от сметките на крайните потребители. Един куп пера в сметките за ток отиват не в кесията на ЕРП-тата, а в касичките на НЕК и на ЕСО, иначе казано - прибират се от държавата.

В момента, подчертава Теодор Дечев, над ролята на НЕК и ЕСО тегне възможно най-дълбокото възможно мълчание. Защото ако някой се присети, ще завалят въпроси не само към ДКЕВР, а направо към правителството.

Всъщност, въпросите трябва да се отправят изключително към изпълнителната власт. Отделен въпрос, че всички забравиха за съществуването на Българския енергиен холдинг (БЕХ) като своеобразна „черна дупка", където могат да изчезнат произволни суми, убедени са от Свободен народ.


Според Дечев вече държавата е в състояние на свободно падане. Зейнаха огромни дупки в бюджета. Нищо чудно премиерът и правителство да бъдат изправени пред Европейския съд във връзка със земеделските субсидии, коментира той.

Новите назначения в кабинета според Дечев са смехотворни. Ситуацията е такава, че всеки назначен се оказва калинка - от член на Конституционния съд, до председател на ДКЕВР - винаги се оказва човек с червено гръбче на черни точки, добави Дечев. Той е категоричен, че Борисов няма морално основание да продължава да стои на премиерския стол.

Честни избори са невъзможни докато Цветанов е министър на вътрешните работи, каза още Дечев и обяви, че това правителство е заплаха за националната сигурност.

Единственото, което Борисов прави добре е т. нар кризисен ПР, изтъкна още Дечев и уточни, че вниманието на хората се пренасочва към така наречените удобни виновни - три юридически лица и едно физическо лице. Физическото лице е Ангел Семерджиев, а юридическите - трите ЕРП-та.

Според Дечев Борисов насочва народния гняв към тях и заплашва с отнемане на лицензи. По мнението на Теодор Дечев следващото правителство ще може основателно да се оправдава с правителството на Бойко Борисов.
Дечев смята, че Борисов сега съжалява, че е уволнил Ангел Семерджиев, а не е изчакал три дена, за да го уволни в отговор на народните протести.

Съпредседателят на „Свободен народ" е категоричен, че на ГЕРБ им предстоят тежки дни. Трябва по-скоро Борисов и Цветанов да си отидат от властта и да не се връщат, подчерта той.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати