29 Март 2024 г. Петък

Навсякъде революцията е изяла децата си!

2013-02-19 16:35:47
За близо час премиерът Бойко Борисов отне лиценза на електроразпределителното дружество ЧЕЗ, посъветва потребителите да подават жалби и да не мълчат, ако съседите им крадат ток, даде думата на протестиращите, похвали полицията, че е толерантна към тях, обясни защо няма да подаде оставка, защо освобождава Симеон Дянков и гласува доверие на Лиляна Павлова и Томислав Дончев да поемат функциите му, какво си е говорил с президента Владимир Путин ... и даде пълен отчет какво е правил в последните дни.

"В събота бях в Нова, или в коя телевизия, аз ви обърках вече...В събота вечер бях в Македония.
Неделя е почивен ден, играх футбол. Днес е вторник. В понеделник, вчера с тези тримата (Лиляна Павлова, Томислав Дончев, Делян Добрев – бел. ред.) и още няколко министри сме работили цял ден, за да можем да отговорим днес на писмото" (на Инициативния комитет).

"Къде трябва да се показвам, почвате да ставате нахални", отговори Борисов на въпроса с въпрос за мълчанието си от събота насам.

На пресконференцията в Министерския съвет присъстваха министър Лиляна Павлова, която ще стане вицепремиер на мястото на Симеон Дянков, и министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев, който ще поеме и финансите. На брифинга беше и икономическият министър Делян Добрев. Нито той, нито Павлова обаче успяха да вземат думата. 

Обичайно Борисов ръководеше сам пресконференцията и решаваше кой въпрос за кого е.  Дончев взе думата да обясни има ли притеснения за бъдещата си работа. Борисов даде възможност и на двете представителки на протестиращите да разяснят какво искат хората на улицата.

Минало, настояще и бъдеще се преплитаха в думите на Борисов, който отиде и по-далеч в световната история, за да обясни, защо национализация на ЕРП-тата не може да има.

„И тук ще видите колко жалък е Чърчил, като казва, че ще национализира. Това са няколко милиарда, които трябва да се извадят и обратно да се дадат само за ЕРП-тата, за „Мариците“ не ми се и мисли....“ и още веднъж „В последните два-три века, понеже Чърчил често се връща към историята, в Европа държавите са минали през различни етапи от събаряне на Бастилията, до обезглавяване на крале и нищо хубаво след това не им се е случило. Навсякъде революцията е изяла децата си“.

Премиерът навлезе дълбоко в темата за високите сметки за ток. Той разясни, че има електромери, които се манипулират и „инкасаторите пипат едни електромери за сметка на други“.  

Затова според Борисов един има 70 лева сметка за ток, а съседът му 300. Премиерът заподозря още, че купуването на „трифазни електромери, вместо 4-5 такива, каквито ни вършат работа“ умишлено не е отчетено от енергийния регулатор и надува сметките за ток, защото влиза в тях като признат разход.

Премиерът обаче призова протестиращите да няма агресия и вандалски прояви при протестите.
„Полицията са хора, те имат също семейства, и те имат сметки за ток. И не са виновни на никого да понасят това, което им се случва“, коментира той.

Борисов обясни, че Томислав Дончев е с „много добра репутация в Брюксел, на всички еврокомисари“ за разлика от едно „брутално“  писмо, което Дянков пратил на комисаря Оли Рен преди десетина дни и се наложило Борисов да праща писмо в Брюксел „за да кажа, че не е това, което е изпратено“. САЩ трябва да решават фискалната скала, те си нямат Дянков да го направят веднага“. 

Премиерът посочи, че регулярно разговаря с президента на Русия Владимир Путин. „Имаме тази привилегия да ни познават и да говорят с нас по темите, които ни вълнуват“, изтъкна той и допълни, че стокооборотът между България и Русия през миналата година се е повишил с 30% и „правим ферибот сега“.

Елегантно Борисов подаде ръка на партия „Атака“Защо се подвеждате по Станишев, ако Оланд можеше, защо не вдигна растежа, а дългът на Франция отиде на 2 трилиона“, попита премиерът.  Тракия“ се строи, ако не изкараме мандата, тя няма да тръгне май, мога да се обзаложа с вас, ако останем на власт, май месец ще я пуснем“за пример сме, от Брюксел на друго място не ходят да откриват обекти“Най-изгодно за нас беше да подадем оставка миналата година“.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати