29 Март 2024 г. Петък

Поканете протестиращите в парламента, призова Плевнелиев

2013-02-19 13:13:46

Държавният глава Росен Плевнелиев отново заяви позицията си, че трябва да се чуе гласът на протестиращите.
Според него не е достатъчно ДКЕВР да бъде проверявана и че трябва да се види всичко по веригата, да има пълна прозрачност и най-важното да се твърдят решения в интерес на хората.

Ако ще национализираме ЕРП-тата, трябва да извадим над 3 млрд. лв., а за да санираме всички панелки трябва да се извадят 2 млрд. лв., подчерта той и повдигна въпросът кое е по-ефективно, като отбеляза, че ако бъдат извадени 3 млрд. лв. за национализация от това няма да намалеят сметките.

Такава аналогия той направи и с изграждането на нова ядрена мощност, което би струвало 20 млрд. лв., но какво ще спечелят хората от това, попита президентът.

Вместо протестиращите да хвърлят камъни и домати по парламента трябва да бъдат поканени вътре, да се направи дебат в парламента, подчерта президентът.
Трябва да се вземат умни решения и да има пълна прозрачност, категоричен е той. Умните мерките са мерки на диалог,подчерта президентът.

Държавният глава посели БТА по повод нейната 115-годишнина.
Той присъства на откриването на паметна плоча пред входа на агенцията, след това присъства на редколегията и дори взе участие в нея.
От БТА подариха на държавния глава копие на първия бюлетин и албум с негови снимки, които не е виждал.

 

В енергетиката се харчат милиарди. Хората очакват прозрачност и ефективност и да имат възможност за избор, каза президентът и подчерта, че хората са срещу монополите. „Те скандират „мафия", посочете мафията и я осъдете." добави той.
Плевнелиев отбеляза, че с фокусиране само върху политизирането губим основното послание на хората по улиците и го припомни - хората очакват резултат.

Според президента трябва не само национален дебат по темата енергетика, но той да бъде без лозунги, а в конкретни идеи. Запитан дали не смята, че страната е в политическа криза той заяви, че Мисля, че имаме легитимно правителство. Имаме конституция, която трябва да се спазва.", каза той.
Плевнелиев подчерта, че не бива да се политизира излишно и че трябва да се поемат ангажименти.
Помолен да коментира оставката на възловия министър в кабинета, Плевнелиев отново изтъкна, че за него е важно да се чуе за какво се борят хората и по тези теми да има напредък.
Това, което те говорят няма да го забравя и ще продължа да го поставям в дневния ред, добави той.
Плевнелиев отбелязва, че не е той човекът, който да коментира кой министър работи или не, кой да си тръгне или остане. За мен е много важно да има ясни приоритети и по тях да се постигат резултати.
Президентът каза, че дали могат да се правят нови персонални промени е въпрос в компетенциите на изпълнителната власт.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати