Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Юли 16
Начало arrow Политика arrow Офицери от резерва атакуваха Първанов за новия шеф на военното разузнаване

Офицери от резерва атакуваха Първанов за новия шеф на военното разузнаване

  Print E-mail
2010-08-19 19:10:42
източник: dnevnik.bg

Съюзът на офицерите от резерва "Атлантик" атакува в декларация президента Георги Първанов за отказа му да назначи комодор Валентин Гагашев за началник на служба "Военна информация" по предложение на Министерския съвет.

От активната намеса на президента в сферата на националната сигурност през последните месеци оставаме с убеждението, че той мисли все повече за периода след изтичане на неговия втори мандат и все по-малко се тревожи за реалните трудности, които стоят пред личния и командния състав на Българската армия, заявяват от съюза "Атлантик".

"Този спор е поредният опит на държавния глава и върховен главнокомандващ едностранно и еднолично да предрешава процесите във Въоръжените сили, да обезличава и да подменя министъра на отбраната, който носи пряката отговорност за състоянието на армията и на подчинените му служби", пише още в декларацията им.

Преди два дни президентът освободи сегашния шеф на военното разузнаване ген. Пламен Студенков, считано от 1 септември, но не издаде указ за неговия наследник и за втори път блокира кандидата за поста, предложен от военния министър Аню Ангелов. Първанов и министърът изпаднаха в спор и затова дали в ръководството на военното разузнаване да влезе външен за системата човек. Според Аню Ангелов службата "постепенно се е затворила като черна кутия, в нея никой не влиза. Дори ВКР, всесилната, както казват, не влиза, ДАНС не влиза и инспекторат на Министерство на отбраната не влиза" и затова иска да вкара външен човек там. Първанов пък застъпва тезата за приемственост и вече обяви, че един от сегашните заместници е "много добър разузнавач". Военният министър така и не е коментирал решението на президента да "замрази" за неопределен период кандидатурата на Гагашев. Ангелов е в отпуск и не отговаря на мобилния си телефон.

"За всеки офицер, запознат в детайли с кадровата политика в служба "Военна информация", е ясно, че през целия период на прехода там кадруваше една политическа сила. Затова всеки опит за външна намеса от административен или друг фактор среща истеричен отпор", подкрепят тезата на военния министър представителите на съюз "Атлантик".

"В това затворено феодално владение, скрито зад високите стени на класифицираната информация, са пуснали дълбоки корени фамилните и приятелските връзки. Чести са случаите, когато подборът на кадри се извършва въз основа на отдавна отпадналия чл. 1 от старата конституция. Тази кадрова политика е заложила "приемственост" поне за 20 години напред. Затова президентът настоява един от досегашните заместник-директори да оглави службата", продължава декларацията.

Опитът предаването на щафетата да се скрие зад паравана на приемственост и професионализъм е твърде прозрачен. В над стогодишната си история службата има достатъчно примери, когато са я ръководили "външни" лица, които са направили повече за развитието й, отколкото набедени "професионалисти", се посочва в документа. И се настоява външен човек да реформира службата.

Според офицерите от резерва скандалът между министъра и президента не допринася за сигурността на държавата и подронва достойнството на българския генералитет. Този скандал отново ни връща години назад и показва на съюзниците ни от НАТО, че още буксуваме в "калта на прехода", заявяват те.

По повод обвиненията на президента, че министърът не познава конституцията, от съюза "Атлантик" заявяват, че Първанов явно тълкува свои властови позиции. Те отбелязват, че в основния закон " и той няма правомощия да предлага, да посочва, да инициира кадрови промени.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Само след два дни ще гласуваме, за да изпратим своите представители в Европейския парламент, които ще защитават нашите интереси в голямото европейско семейство в следващите пет ...
  Новини Пълна проверка на 746 къщи за гости, които са построени с евросредства започват МВР, НАП и ДФЗ, обявиха МВР шефът Младен Маринов и министърът на земеделието Румен Порожанов. "От 2015 г. до ...
  Новини Изключително висока е цената в обществената поръчка за наем на машините за изборите. Това мнение изрази пред БНР бившият депутат адвокат Петър Славов. Той посочи, че наемът за една машина ...
  Новини Еврокомисарят по цифрова икономика и общество и водачът на листата на ГЕРБ за предстоящите избори за Европейски парламент Мария Габриел прогнозира победа за нейната партия на ...
  Новини След петчасова среща турският вицепрезидент Фуат Октай и българският премиер Бойко Борисов не стигнаха до съгласие по скандала с думите на външния министър на Турция Мевлют ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?