26 Април 2024 г. Петък

Прокуратурата предлага ДКЕВР да отнеме лиценза на ЧЕЗ

2013-02-19 12:57:14

Прокуратурата предлага на ДКЕВР да започне процедура по отнемане на лиценза на ЧЕЗ заради редица нарушения.

Едно от нарушенията е, че от ЧЕЗ са отчитали потреблението на абонатите си на три месеца.

Георги Камбуров от ВАП каза още, че при подмяната на електромери дружеството ЧЕЗ не е съставяло констативен протокол за това какво е било установявано. Например, ако е имало неправилно отчитане, няма как пострадалият да подаде жалба и да му бъдат възстановени средства.

Според доклад има установени нарушения на ЗОП от страна на ЧЕЗ при сключването на договори с подизпълнители. Срокът за препоръките е седем дни и в този случай става ясно, че няма желание от страна на ДКЕВР да си изпълнява задълженията и ще сезираме Градската прокуратура за образуване на наказателно производство. Ще бъде сезиран и МС, защото той назначава ДКЕВР, посочи Георги Камбуров.

“По отношение на всички нарушения, които са били извършвани системно от трите енерогоразпределителни дружества ние смятаме, че трябва да бъде отнет лицензът на ЧЕЗ”, заяви Камбуров.

Един от наблюдаващите прокурори - Веселин Найденов, припомни, че ВАП се е "самосeзирала" след подадени сигнали в медиите, а проверките в регулатора текат активно от 12 февруари. Той уточни, че работата на ведомството ще продължи в следващите няколко седмици, за да бъде "потърсено" за още евентуални нарушения. 

Сред установените нарушения е това, че няма изградени трайни механизми, които да спомагат за ясен и точен контрол по отношение на инвестиционните процеси в електроразпределителните дружества. Освен това процедурата по приемане на инвестиционни разходи е само документална, като ДКЕВР рядко прави проверки на място.

"Двама наши прокурори изискаха огромен куп документи от ДКЕВР, след направени  срещи с Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) и Комисия за защита на потребителите (КЗП). До този момент констатираме някои груби грешки в дейността на регулатора, като по-голямата част от тях са обвързани с липсата на адекватен контрол на инвестиоционните разхди. Проблемът е, че в ход на проверките излизат нови и нови неща", коментира той.

Прокуратурата е открила груби грешки в действията и работата на комисията. Той уточни, че според решение на ДКЕВР, от 2008 г. регулаторът трябва да осигури ежемесечно отчитане от всички ЕРП-та.
„Тук е най-драстичното нарушение на регулатора, който не е контролирал спазването на собственото си разпореждане. ЧЕЗ, ЕВН и Енерго Про са отчитали на период до 44 дни през януари и именно от това идват завишените сметки, каза прокурорът.

В свое решение от 13 октомври 2008 година комисията записва, че отчитането на сметките за ток е месечно. В общите си условия ЕНЕРГО ПРО дори не е отразило това. Така е имало периоди на отчитане между 33 и 42 дни. Комисията обаче не е контролирала това.

В тази връзка Найденов заяви, че прокуратурата препоръчва да бъде наложена санкция на дружествата. Той посочи, че според българското законодателство, за подобно нарушение всяко елекотроразпределително дружество може да се наложи да заплати между 20 хил. лв и 1 млн. лв. за всеки констатиран случай.

Прокурорите са установили и друго сериозно нарушение в дейността на енергийния регулатор. В административно отношение жалбите постъпили от граждани се разглеждали бавно или въобще "не били отваряни".

Найденов обясни, че през последните 13 месеца - периодът 1 януари 2012 - 31 януари 2013 г. в ДКЕВР са постъпили общо 2038 жалби от страна на граждани. Самата комисия е иялязла с решение едва по 188 от тях. По груби изчисления този брой разгледани и отговорени жалби е по-малко от 9% от общия.

"Администрацията на ДКЕВР въобще не е рагирала на жалбите на българските граждани. Това трябва да се промени", посочи той.

Това се случва само час преди премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова да дадат брифинг по актуални теми.

Напрежението в последните дни в страната ескалира след разрастването на протестите срещу високите сметки за ток и ЕРП-тата.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати